Κόσμος

Η Κένυα κλείνει τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Αφρική

Η Κένυα προτίθεται να κλείσει έως το τέλος Αυγούστου τον προσφυγικό καταυλισμό του Ντανταάμπ, τον μεγαλύτερο στην Αφρική, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), που φέρει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, η Κενυατική κυβέρνηση έστειλε στις 19 Φεβρουαρίου ρηματική διακοίνωση ενημερώνοντας για το “σχέδιο να κλείσει τον καταυλισμό μέσα σε έξι μήνες”.

Η διακοίνωση αυτή ζητούσε από την ‘Υπατη Αρμοστεία “να επιταχύνει την επανεγκατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό αυτό”.

Στο έγγραφο αυτό, η ‘Υπατη Αρμοστεία βεβαιώνει τη βούλησή της να εργαστεί με την Κενυατική κυβέρνηση και στις εθελούσιες επιστροφές στις χώρες προέλευσης και στην επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλους καταυλισμούς της Κένυας ή σε τρίτες χώρες.

Καταυλισμός με 230.000 ανθρώπους!

Ο καταυλισμός του Ντανταάμπ βρίσκεται στην ανατολική Κένυα και φιλοξενεί 230.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι είναι Σομαλοί που κατέφυγαν στην Κένυα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 1991. Πολλοί ζουν στον καταυλισμό από τότε.

Ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Ντανταάμπ δήλωσε ζητώντας να μην κατονομαστεί ότι όλες οι διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται εκεί γνωρίζουν το σχέδιο για το κλείσιμο του καταυλισμού για το οποίο “η κυβέρνηση τηρεί χαμηλό προφίλ”.

Τον Μάιο του 2016, η Κενυατική κυβέρνηση είχε αποφασίσει μονομερώς να κλείσει τον καταυλισμό, που αριθμούσε τότε 320.000 ανθρώπους, περιγράφοντάς τον ως στρατόπεδο εκπαίδευσης για τους σομαλούς Σεμπάμπ.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες είχαν επιστρέψει τότε στη Σομαλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστροφής στη χώρα. Μια επιστροφή που για πολλούς ήταν συνώνυμο των ακραίων συνθηκών διαβίωσης σε αυτή τη χώρα όπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τροφή και όπου οι Σομαλικές και οι αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν αυτή την ισλαμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Κενυατικές αρχές είχαν απειλήσει τότε πρόσφυγες, διατάσσοντάς τους να φύγουν, “κάτι που είχε εγείρει ερωτήματα για τον εθελούσιο χαρακτήρα των επιστροφών αυτών”.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας είχε κηρύξει αντισυνταγματικό το κλείσιμο του καταυλισμού, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και συνιστούσε δίωξη σε βάρος των προσφύγων.

Το Δικαστήριο είχε δηλώσει ότι οι εξαναγκαστικές επιστροφές στη χώρα παραβίαζαν τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1951 για τους πρόσφυγες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για ανθρώπινα πειράματα και βασανιστήρια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα - «Χρειαζόμασταν "αντικείμενα" για ενίσχυση του στρατού»
Πρώην κρατούμενοι και διοικητικοί υπάλληλοι του Camp 22 επιβεβαίωσαν τη φρίκη που βίωναν οι κρατούμενοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και περιγράφουν όσα είδαν με τα μάτια τους
Η σημαία της Βόρειας Κορέας
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο