Η πρώτη αντίδραση της Κίνας στην απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας να δημιουργήσουν τη συμμαχία AUKUS για να της… κόψουν τα «φτερά» στον Ειρηνικό Ωκεανό, ήρθε σχεδόν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση που αιφνιδίασε πολλούς.
H Κίνα κατέθεσε αίτηση για την ένταξή της, στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμια επίπεδο, επιδιώκει την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα, κάτι που θέλουν να εμποδίσουν οι ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Γουεντάου κατέθεσε τη σχετική αίτηση συμμετοχής στην αναφερόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέσω μιας επιστολής προς τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Ντάμιεν Ο’ Κόνορ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο αργά το βράδυ της Πέμπτης (16.09.2021).
Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.
Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.
Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP κατά τη χρονιά που διανύουμε, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να αντιδράσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ