Site icon NewsIT
11:25 | 19.11.21

Η κλιματική αλλαγή απειλεί έργα τέχνης χιλιάδων ετών σε σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους

Η κλιματική αλλαγή απειλεί έργα τέχνης χιλιάδων ετών σε σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους
Newsit Newsroom

Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για την καταστροφή έργων τέχνης που είναι χαραγμένα σε βράχους και διατηρήθηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες είναι μεταξύ αυτών που προβλέπεται πως θα επιδεινωθούν με την παγκόσμια υπερθέρμανση. Ωστόσο αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν τώρα ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές στα έργα τέχνης.

Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση στην έκτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC) η οποία προειδοποίησε για μια «πιθανή» αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω του 1,5 C, που θα φέρει περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ορισμένες από τις αλλαγές είναι πλέον αναπόφευκτες και «μη αναστρέψιμες» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο δρ Ντάριλ Ουέσλι, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανέλυσε την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Μόνικα, ένας από τους ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες στη χώρα, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στη Γη του Άρνεμ το 2006, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ξερίζωσε τα μισά δέντρα σε μια περιοχή πλάτους 50 χιλιομέτρων, ρίχνοντας μερικά σε χώρους με έργα τέχνης σε βράχους καταστρέφοντάς τα. Μετά από αυτό, ήρθαν πυρκαγιές, που έγινε πιο έντονες λόγω του θερμικού φορτίου που άφησε πίσω του.

Τα έργα είναι συχνά ζωγραφισμένα σε ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό. Η θερμότητα από τις φωτιές εξαπλώνει το νερό, εκρήγνυται ο βράχος και οι τοιχογραφίες καταστρέφονται.

Αυξάνεται το φαινόμενο τα τελευταία 56 χρόνια

Ο αρχαιολόγος είπε ότι μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων ήδη αλλοιώνουν την τέχνη στους βράχους και ότι έχουν καταγραφεί αλλαγές τα τελευταία 56 χρόνια.

Είτε χάνονται από καταστροφικές πυρκαγιές, ερημοποίηση, άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω διάβρωσης των ακτών, οι αρχαιολογικοί χώροι θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των ερευνητών και των διαχειριστών πολιτιστικών τοποθεσιών για το πως σημαντικοί τόποι κληρονομιάς έχουν επιβιώσει από προηγούμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις και ακραίες κλιματικές αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και να προσαρμόσει τη ζωή μας σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής ιστορίας, Αλεσάντρο Αντονέλο, συνδιοργανωτής του συμποσίου.

Πολιτιστική κληρονομιά

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές και ταχύτερα εξελισσόμενες απειλές για τους ανθρώπους και την πολιτιστική τους κληρονομιά παγκοσμίως. Το απομακρυσμένο αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι του Ειρηνικού στη Μικρονησία που έχει 33 νησιά έχει υποστεί ριζικές αλλαγές τοπίου τα τελευταία χρόνια και θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες στο συμπόσιο.

Η αρχαιολόγος Άνια Κοτάρμπα συνδιοργανώντρια του συμποσίου είπε ότι η 6η Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC «προβλέπει πώς τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές θα αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής και εποχιακής μας ζωής».

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές προκλήσεις, ακραίες κλιματικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές για χιλιετίες» τόνισε.

«Ενώ η σοβαρότητα και η ταχύτητα των αλλαγών τώρα είναι νέα και πιεστική, η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα μπορεί, και πρέπει, να ανασκάψει παραδείγματα κοινοτήτων που προσαρμόζονται στην ταχεία αλλαγή, συχνά με βιώσιμο τρόπο, και να προσφέρει γνώσεις για το μέλλον» εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version