Site icon NewsIT

Η Κρατική Οπερα Βιέννης θρηνεί για την απώλεια του πρώην διευθυντή της

14.07.2014 | 23:19
Η Κρατική Οπερα Βιέννης θρηνεί για την απώλεια του πρώην διευθυντή της

Συγκλονισμένοι από το χθεσινό θάνατο του πρώην διευθυντή της, του κορυφαίου αρχιμουσικού Λόριν Μάαζελ, δηλώνουν η διεύθυνση και τα μέλη της Κρατικής Όπερας Βιέννης, ενώ τη βαθιά θλίψη της εκφράζει η φημισμένη Φιλαρμονική της Βιέννης που τη συνέδεε μια συνεργασία μισού και πλέον, αιώνα μαζί του.

“Τεράστια καλλιτεχνική και ανθρώπινη απώλεια”, χαρακτήρισε το θάνατο του Λόριν Μάαζελ ο σημερινός διευθυντής της Κρατικής Όπερας Βιέννης, Ντομινίκ Μέγιερ, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τα πολλά “ίχνη” που αφήνει πίσω του ο μεγάλος εκλιπών και που θα μείνουν ανεξίτηλα για πάντα.

Ο Ντομινίκ Μεγιέρ μίλησε για τον μεγάλο προσωπικό θαυμασμό που έτρεφε απέναντι στον “πολυσχιδή καλλιτέχνη, καταπληκτικό αρχιμουσικό και εξαιρετικό άνθρωπο με παγκόσμια ενδιαφέροντα”, τον οποίο μόλις πριν από ένα χρόνο η Κρατική Όπερα Βιέννης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες του, είχε τιμήσει με την ανώτατη διάκριση ανακηρύσσοντας τον σε επίτιμο μέλος της, ενώ η προτομή του κοσμεί από τότε την είσοδό της.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, με τον τρόπο αυτό έκλεισε και μία “πληγή”, καθώς ο Λόριν Μάαζελ είχε επικριθεί εν μέρει, την εποχή που υπήρξε διευθυντής της, τη δεκαετία του 1980 (σ.σ. και η κριτική αυτή τον είχε οδηγήσει αργότερα σε παραίτηση), ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Μεγιέρ, οι ιδέες οι καινοτομίες που είχε τότε εισαγάγει, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο Λόριν Μάαζελ διετέλεσε διευθυντής της Κρατικής Όπερας Βιέννης στο διάστημα 1982-1984, αναλαμβάνοντας τότε να επαναφέρει τον τρόπο διοίκησής της των προκατόχων του, Γκούσταβ Μάλερ και Ρίχαρντ Στράους, καταργώντας το ισχύον καθεστώς του καθημερινά εναλλασσόμενου ρεπερτορίου.

Ο ίδιος είχε πρωτοεμφανιστεί ως διευθυντής της ορχήστρας της, ήδη την 26η Νοεμβρίου του 1964 με πρεμιέρα του “Φιντέλιο” για να διευθύνει τα επόμενα χρόνια μια σειρά από πρεμιέρες με έργα όπως “Κάρμεν”, “Τάνχοιζερ”, “Τουραντό”, “Λούλου”, “Άιντα”, “Φάλσταφ”, “Βαλκιούρε”, έχοντας διευθύνει συνολικά στην Κρατική Όπερα Βιέννης, οκτώ όπερες σε δεκάδες παραστάσεων, όπως επίσης πολλές βραδιές μπαλέτου και συναυλίες.

Πολύχρονη και σημαδιακή υπήρξε η συνεργασία του Λόριν Μάαζελ με τη θεωρούμενη ως κορυφαία ορχήστρα παγκοσμίως, τη Φιλαρμονική της Βιέννης, την οποία διεύθυνε πρώτη φορά το 1962 στη θέση του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και τελευταία τον περασμένο Σεπτέμβριο στη μεγάλη περιοδεία της στην Ευρώπη, ενώ είχε προηγηθεί, τέλη Μαΐου 2013 στη Βιέννη, η υπαίθρια Συναυλία Θερινής Νυκτός στους κήπους των πρώην χειμερινών ανακτόρων Σένμπρουν, με δεκάδες χιλιάδες θεατές.

Όμως, “ιστορικές” υπήρξαν οι Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες της Φιλαρμονικής της Βιέννης (σ.σ. που παρακολουθούν κάθε Πρώτη του έτους σε απευθείας μετάδοση από το βιεννέζικο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο) υπό τη διεύθυνση του Λόριν Μάαζελ, που μετά τον Βίλι Μπουκόφσκι ήταν ο αρχιμουσικός που διεύθυνε μετά το 1946 περισσότερες από κανέναν άλλο, πρωτοχρονιάτικες συναυλίες της, συνολικά ένδεκα.

Η Φιλαρμονική της Βιέννης, η οποία είχε τιμήσει με την ανώτατη διάκριση τον Λόριν Μάαζελ ανακηρύσσοντάς τον, ήδη το 2002 επίτιμο μέλος της, στη σημερινή ανακοίνωση των συλλυπητηρίων της τονίζει πως χάθηκε μια εξαίρετη και πρωτοφανής προσωπικότητα της κλασικής μουσικής, ενώ θρηνεί την απώλεια ενός από τους πιστότερους, όπως αναφέρει φίλους της ορχήστρας στα 172 χρόνια της ιστορίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναζιστές πολλά μέλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version