Από το πρωί στην Κριμαία διεξάγεται αποχαιρετιστήρια τελετή παρουσία των κύριων αρχών της χερσονήσου στην πλατεία Λένιν, στο κέντρο του Κερτς. Στην πλατεία τοποθετήθηκαν τραπέζια καλυμμένα με κόκκινο τραπεζομάντιλο απέναντι από το άγαλμα του σοβιετικού ηγέτη και στο καθένα έχει τοποθετηθεί η φωτογραφία ενός θύματος.
Η ηγέτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ κατέθεσε κόκκινα τριαντάφυλλα μπροστά από κάθε φέρετρο, ενώ παρών δίνουν 100 μαθητές του Λυκείου, μεταξύ των οποίων και ένα τραυματισμένο κορίτσι σε αναπηρική καρέκλα.
«Η πρόσφατη ιστορία στην Κριμαία θα χωριστεί στα δύο: πριν και μετά την 17η Οκτωβρίου 2018», δήλωσε ο Ακσιόνοφ.
Στην πόλη, οι οποία βρίσκεται σε βαρύ πένθος μετά την τραγωδία, όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι κλειστές για την κυκλοφορία, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Εκατοντάδες κάτοικοι με λουλούδια στα χέρια κατευθύνονται προς την πλατεία όπου έχουν κατατεθεί στεφάνια προς τιμήν των 20 θυμάτων.
Η τελετή θα συνεχισθεί με μια πορεία προς το νέο κοιμητήριο της πόλης των 150.000 κατοίκων που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο στην Κριμαία, όπου τελειώνει η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πρόσφατα από τη Μόσχα για να συνδέσει τη Ρωσία με το νέο έδαφός της.
Σχεδόν 48 ώρες μετά τη σφαγή, ο απολογισμός που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι 20 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση».
Έξι από τους τραυματίες διακομίσθηκαν στη Μόσχα και βρίσκονται στην εντατική με τραύματα που προκλήθηκαν από βόμβα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.
Το προφίλ του φονιά – Είχε πάθος με τα όπλα
Στο μεταξύ το προφίλ του φονιά, Βλαντισλάβ Ροσλιάκοφ, αρχίζει να γίνεται γνωστό: Οι γνωστοί του κάνουν λόγο στα μέσα ενημέρωσης για έναν 18χρονο «με πάθος για τα όπλα», που ήθελε να εκδικηθεί τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του.
Η πρώην κοπέλα του, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RT και εξήγησε «δεν εμπιστευόταν πια τους ανθρώπους από τότε που πρόσωπα στην τάξη του είχαν αρχίσει να τον ταπεινώνουν επειδή δεν ήταν όπως οι άλλοι».
Ο νεαρός, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στη βιβλιοθήκη του Λυκείου, είχε προετοιμάσει μεθοδικά το έγκλημά του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν οπλισμένος μ’ ένα τουφέκι και είχε μαζί του δύο αυτοσχέδιες βόμβες, τη μία από τις οποίες ανατίναξε, καθώς και πολλά πυρομαχικά.
Στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στο Ίντερνετ τον εικονίζουν να φοράει μια στολή παρόμοια με αυτή του Έρικ Χάρις, του ενός από τους δύο δράστες της σφαγής στο Κολουμπάιν με τους 13 νεκρούς το 1999 στις ΗΠΑ, ενώ οι πρώτες εικόνες από το Λύκειο δείχνουν ένα κατεστραμμένο σχολείο, με ζημιές που το κάνουν να μοιάζει με πολεμική ζώνη.
Πούτιν: «Αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για «το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης» και των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Ίντερνετ» που, σύμφωνα με τον ίδιο, επέτρεψαν να εισαχθεί στη Ρωσία το φαινόμενο των μαζικών φονικών που προέρχεται από τις ΗΠΑ.
«Δεν δημιουργούμε καλό περιεχόμενο για τους νέους. Αυτό οδηγεί σε τραγωδίες τέτοιου είδους», δήλωσε την Πέμπτη σε φόρουμ στο Σότσι, ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο του Ίντερνετ.
Ο διευθυντής της Ανακριτικής Επιτροπής, ο Αλεξάντρ Βαστρίκιν, ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως οι ερευνητές θα ενδιαφερθούν για τις «ψυχολογικές συνθήκες που δημιουργούνται στο Λύκειο» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα προγραμματισθούν μαθήματα πατριωτικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Βλαντισλάβ Ροσλιάκοφ, ο οποίος σπούδαζε με υποτροφία και δεν είχε φανεί ποτέ επιθετικός μέσα στο Λύκειό του, μπορεί «να μην έδρασε μόνος».
Ο ρωσικός Τύπος αναρωτιέται επίσης για τον τρόπο με τον οποίο ο νεαρός απέκτησε νομίμως άδεια κατοχής όπλου περνώντας με επιτυχία όλα τα ψυχολογικά τεστ, σύμφωνα με μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν γύρω από δημόσια κτίρια στην Κριμαία, όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Το τεχνικό Λύκειο του Κερτς θα ανοίξει και πάλι τη Δευτέρα πάντως σύμφωνα με τον Σεργκέι Ακσιόνοφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ