Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα περικόψει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες του κρατικού μηχανισμού το 2016 για να εξισορροπήσει τις ευρείες μειώσεις φόρων, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2016 ώστε να επιτύχει τους στόχους που προβλέπονται για τη Μαδρίτη από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθώς η οικονομία ανακτά μέρος της ορμής της και τα φορολογικά της έσοδα αναμένεται να αυξηθούν, επιδιώκει να αξιοποιήσει όποια περιθώρια ευελιξίας διαθέτει στον προϋπολογισμό για να προσφέρει μέτρα που θα ανακουφίσουν λίγο τους πολίτες πριν από την καταφυγή στις κάλπες, πιθανόν τον Νοέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο δήλωσε σήμερα ότι οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης θα περιοριστούν σε 123,4 δισεκ. ευρώ το 2016, από τα 129 δισεκ. ευρώ που είναι το φετινό τους όριο.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί έως και το 2018: η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από το 4,2% του ΑΕΠ φέτος σε 2,8%-κάτω από το όριο που έχει θέσει η ΕΕ-το 2016.
Ο Ραχόι πιστεύει ότι ο πιο αυστηρός στόχος για το έλλειμμα δίνει περιθώριο να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ, που όπως είπε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, αν και προγραμματιζόταν να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Ισπανία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης.
Την Πέμπτη, αναθεώρησε την πρόβλεψή της επί τα βελτίω, στο 3,1%. Για το 2016 προβλέπει ανάπτυξη 2,5-2,7%. Η εκτίμηση αυτή είναι κατά τι υποδεέστερη από την κυβερνητική πρόβλεψη, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,3% το 2015 και 3% το 2016.
Παρ’ όλη την ανάκαμψη της οικονομίας πολλοί Ισπανοί έχουν μείνει πίσω, και με το βιοτικό επίπεδο να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης προεκλογικά, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με τους Σοσιαλιστές (PSOE) όσο και με το Podemos, το κόμμα που εκφράζει τους “αγανακτισμένους” κι εκφέρει απόψεις που για πολλούς ηχούν παρόμοιες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Μια μεγάλη τροχοπέδη για την οικονομία της Ισπανίας είναι η ανεργία. Είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη έπειτα από αυτή στην Ελλάδα, αν και μειώνεται σταδιακά, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία κατέγραψαν άνοδο 7% το πεντάμηνο ως τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας υποστήριξε σήμερα πως αναμένει η ανεργία να πέσει κάτω από το 20% το 2016, από 23,8% σήμερα (τουλάχιστον 5 εκατ. Ισπανοί), καθώς επίσης ότι περιμένει τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 4%.
Στην αύξηση αυτή έχει συμπεριληφθεί το ποσό των φοροαπαλλαγών, κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να επιτρέψει στο PP να κερδίσει ψηφοφόρους, διατηρώντας ικανοποιημένες τις Βρυξέλλες. Εξάλλου η Μαδρίτη αναθεώρησε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, που εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 98,9% του ΑΕΠ το 2015, από 100,3% προηγουμένως.
“Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008 η ισπανική οικονομία αρχίζει να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ”, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος. Αναλυτές όμως επισημαίνουν πως οι περισσότεροι Ισπανοί δεν εντυπωσιάζονται από τις κυβερνητικές διακηρύξεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ