Κόσμος

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας “ρίχνει πόρτα” στον Δαλάι Λάμα

Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης της Νορβηγίας δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη χώρα αυτή τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε, δημοσιοποιώντας μια αμφιλεγόμενη κυβερνητική απόφαση η οποία συνδέεται με τις προσπάθειες που καταβάλει το Όσλο για την αποκατάσταση των παγωμένων διμερών σχέσεων με την Κίνα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι κανένας εκπρόσωπος (του κράτους) της Νορβηγίας δεν θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του» στη χώρα, είπε ο Μπρέντε στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται.

Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Βουδιστών του Θιβέτ πρόκειται να επισκεφθεί τη Νορβηγία από την 7η ως την 9η Μαΐου, όταν συμπληρώνονται 25 χρόνια αφότου του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μπρέντε επικαλέστηκε την «εντελώς ασυνήθιστη κατάσταση στις σχέσεις της Νορβηγίας με την Κίνα, καθώς δεν έχουν υπάρξει πραγματικές πολιτικές διμερείς επαφές τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον».

Ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή «δεν ήταν εύκολη» και ότι ο στόχος του ήταν να «αποτιμήσει τα οφέλη (τα οποία μπορεί να αποκομίσει από αυτήν) η Νορβηγία εν καιρώ».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μπρέντε είχε πει μιλώντας στη Βουλή της Νορβηγίας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα μπορεί να υποστούν πλήγμα εάν στελέχη της συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Όσλο και στο Πεκίνο βρίσκονται στο ναδίρ από το 2010, όταν απονεμήθηκε στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον «μακρόχρονο και μη βίαιο αγώνα του υπέρ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

Το Πεκίνο θεωρεί τον Λιού «εγκληματία» και μετά τη βράβευση, οι Κινέζοι ουσιαστικά διέκοψαν τις διμερείς επαφές.

Ο Μπρέντε —άλλοτε επικεφαλής της νορβηγικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για το Θιβέτ— είπε στη Βουλή ότι δεν είναι «ενήμερος για κανένα άλλο δυτικό έθνος» το οποίο να μην έχει κανέναν διάλογο με την Κίνα επί σειρά ετών.

Η κατάσταση αυτή εμπόδισε τις προσπάθειες της νορβηγικής κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες για διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, από την κλιματική αλλαγή ως την κρίση στη Συρία.

Στελέχη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αντιτείνει ότι η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν θα έπρεπε να αποδεχθούν τους όρους της Κίνας και να αρνηθούν να συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας. Ακόμη, επισήμαναν ότι το 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας Κιελ Μάγκνε Μπόντεβικ είχε συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα.

Πρόκειται για ένα «επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο υπονομεύει το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε οι ίδιοι ποιος επιθυμούμε να επισκεφθεί τη χώρα μας», σχολίασε ο Σβάιν Μέλμπι, ένας Νορβηγός ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, εκτιμώντας σε ένα μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter πως η «διεθνής φήμη» της χώρας επιδεινώνεται με την απόφαση αυτή.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο, έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της Νορβηγίας με την Κίνα.

Ο Δαλάι Λάμα διέφυγε στην Ινδία μετά την εκστρατεία καταστολής μιας εξέγερσης στο Θιβέτ από τις αρχές της Κίνας τον Μάρτιο του 1959. Το Πεκίνο τον κατηγορεί ότι προωθεί τις «αυτονομιστικές τάσεις» στο Θιβέτ και θέλει να «αποσπάσει» την περιοχή αυτή από την κινεζική επικράτεια.

Ο 78χρονος πνευματικός ηγέτης των Θιβετανών προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Νομπέλ της Νορβηγίας, την Νορβηγική Επιτροπή για το Θιβέτ, την Ομοσπονδία Βουδιστών της Νορβηγίας και την Εταιρεία Βουδιστών Κάρμα Τάσι Λινγκ.

Παρά την κρίση στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών συνεχίζουν να ευημερούν και έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2013.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Verdens Gang, το 60% των Νορβηγών θεωρεί ότι μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα, ενώ ένα 50% θεωρεί ένδειξη «δειλίας» το γεγονός ότι δεν θα το πράξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δαλάι Λάμα: “Διάδοχός μου μπορεί να είναι γυναίκα”

Θύμα γραφειοκρατίας ο Δαλάι Λάμα – Ακύρωσε το ταξίδι του γιατί δεν είχε βίζα!

Ο Δαλάι Λάμα άνοιξε λογαριασμό στο Instagram!

Ο Δαλάι Λάμα γιόρτασε τα 78α γενέθλιά του (ΦΩΤΟ)

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης , έχουν πραγματοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»