Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Η μέρα που “τρομάζει” τον Τραμπ και ο “μαγικός” αριθμός 37

Η μέρα που “τρομάζει” τον Τραμπ και ο “μαγικός” αριθμός 37

Έφτασε η 19η Δεκεμβρίου. Η μέρα που (πολιτικά) ίσως να είναι η πιο σημαντική μετά από την 8η Νοεμβρίου, την ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα ήταν. Αλλά ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ πάντα αλλάζει τα δεδομένα.

Σήμερα 19 Δεκεμβρίου, λοιπόν, συνεδριάζει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Το Σώμα που επί της ουσίας εκλέγει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Έτσι προβλέπει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ: οι πολίτες ψηφίζουν, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 270 από τους 538 εκλέκτορες και να κερδίσει.

Για να «σφραγιστεί» η νίκη του, πρέπει να τον εκλέξει και το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία των ΗΠΑ το Κολέγιο δεν είχε «ανατρέψει» το αποτέλεσμα της κάλπης. Αλλά φέτος όλα είναι αλλιώς εξαιτίας του Τραμπ.

Ο οποίος στις εκλογές του Νοεμβρίου κέρδισε 306 εκλέκτορες αλλά όχι τη λαϊκή ψήφο. Εκεί, κέρδισε η Χίλαρι Κλίντον. Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται εκείνος που δεν έχει τη λαϊκή ψήφο. Θυμηθείτε τον Μπους και όσα έγιναν το 2000.

Στο “ψητό”

Ο Τραμπ έχει 306 εκλέκτορες και η Κλίντον 232. Το Σώμα των Εκλεκτόρων έχει 538 μέλη. Οι Εκλέκτορες εκλέγονται από τον αμερικανικό λαό με βάση το κόμμα που επέλεξαν στις προεδρικές εκλογές.

Συνήθως, οι Ρεπουμπλικάνοι Εκλέκτορες ψηφίζουν τον υποψήφιο του κόμματός τους, οι Δημοκρατικοί τον δικό τους και κάπως έτσι επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα της κάλπης. Μόνο μια φορά εννέα Εκλέκτορες άλλαξαν στρατόπεδο.

Για να μην επιβεβαιωθεί η εκλογή Τραμπ πρέπει τώρα όχι εννιά αλλά 37 Εκλέκτορες να αλλάξουν γνώμη. Και αυτό φαντάζει τουλάχιστον απίθανο. Τις τελευταίες μέρες πάντως, οι Εκλέκτορες των Ρεπουμπλικάνων δέχονται αυτό που λέμε… “μασάζ” για να μην κάνουν καμία “πλάκα” και “μαυρίσουν” τον Τραμπ.

Όχι μόνο από τη μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου αλλά και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Που κέρδισε, έστω και με τον Τραμπ, τον Λευκό Οίκο μετά από οκτώ χρόνια κυβέρνησης των Δημοκρατικών και δεν θέλει να τον χάσει.

Δεν είναι όμως μόνο οι πιέσεις. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως πολλοί Εκλέκτορες δέχονται απειλές, ακόμη και απειλητικά e-mails.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ρυθμιστικός παράγοντας, αφού λίγες μέρες πριν συνεδριάσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, κατηγόρησε τη Ρωσία πως μέσα από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μπορεί ο Ομπάμα να μην είπε τίποτα για τον Τραμπ αλλά όταν λέει πως οι Ρώσοι και ο Πούτιν επηρέασαν τις αμερικανικές εκλογές (και οι Αμερικανοί είναι μαθημένοι μόνο να επηρεάζουν…) σαφώς εννοεί πως ευνοήθηκε. Και αφού έριξε τις… βόμβες του, έφυγε για διακοπές στη Χαβάη.

Όλα αυτά ενώ αυξάνονται οι φωνές που καλούν τους Εκλέκτορες να μην ψηφίσουν τον Τραμπ. Δεν είναι μόνο το video με τον Μάρτιν Σιν κι άλλους αστέρες του Χόλιγουντ που καλούν να μην επιβεβαιωθεί η νίκη του Τραμπ, είναι και μια online αίτηση, την οποία έχουν υπογράψει περισσότεροι 4,9 εκατ. πολίτες και καλούν να ψηφιστεί η Χίλαρι Κλίντον και όχι ο Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος. Η αληθινή εκλογή γίνεται στις 19 Δεκεμβρίου όταν οι 538 Εκλέκτορες θα ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αν ψηφίσουν με βάση το πως ψήφισαν οι πολιτείες, θα βγει ο Τραμπ. Ωστόσο, σε από τις 14 πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ, μπορούν να ψηφίσουν την Κλίντον χωρίς καμία ποινή (σ.σ. σε κάποιες πολιτείες οι Εκλέκτορες τιμωρούνται αν αλλάξουν την ψήφο τους). Όλοι καλούμε τους ευσυνείδητους Εκλέκτορες να προστατεύσουν το Σύνταγμα από τον Ντόναλντ Τραμπ και να στηρίξουν εκείνη που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο. Ο κ. Τραμπ είναι ανίκανος να κυβερνήσει. Έχει κάνει “αποδιοπομπαίους τράγους” πολλούς Αμερικανούς και η παρορμητικότητα του, το μπούλινγκ, τα ψέματα, η παραδοχή σεξουαλικών επιθέσεων και η έλλειψη εμπειρίας τον κάνουν κίνδυνο για τη Δημοκρατία», αναφέρει το κείμενο στο change.org όπου μπορεί κανείς να υπογράψει την online αίτηση κατά του Τραμπ.

Συνοδεύεται φυσικά και από ένα video

Όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να μείνουν αναπάντητα από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ. Μέσω twitter (φυσικά) έγραψε: «Αν οι υποστηρικτές μου φέρονταν και απειλούσαν κόσμο όπως κάνουν αυτοί που έχασαν τις εκλογές, θα τους απαξίωναν και τους αποκαλούσαν με τρομερούς χαρακτηρισμούς», έγραψε.

Εν κατακλείδι, η εκλογή Τραμπ είναι απίθανο να ανατραπεί από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Αν γίνει, θα είναι ένα πρωτοφανές αποτέλεσμα. Αλλά τα όσα γίνονται δείχνουν γιατί τελικά οι ΗΠΑ εξέλεξαν πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ. Και ο Μπαράκ Ομπάμα με τη συμπεριφορά του, απλά ενισχύει τους λόγους της ήττας της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε