Η έρευνα του Ινστιτούτου «Φόρσα» για το εβδομαδιαίο περιοδικό «Στερν» δείχνει μεγάλη σταθερότητα στην πρόθεση ψήφου για τους συντηρητικούς (CDU/CSU) και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενισχύοντας το σενάριο ενός «μεγάλου συνασπισμού», υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ανάμεσα στα δύο κόμματα μετά τις εκλογές.
Οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν μεγάλο προβάδισμα, καθώς παραμένουν στο 39%, αλλά οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι κατέγραψαν ηχηρή ήττα στη Βαυαρία, πέφτουν κατά 1 μονάδα, στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που είναι απαραίτητο για να εκλέξουν βουλευτές στο Κοινοβούλιο.
Το SPD του Πέερ Στάινμπρουγκ, το οποίο παραμένει στο 25%, δεν μοιάζει να επηρεάστηκε από το θέμα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία, με μία φωτογραφία στην οποία ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών έκανε μία άσεμνη χειρονομία. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, πραγματοποιήθηκε μάλιστα αφού ξέσπασε η πολεμική γύρω από τη φωτογραφία.
Το κόμμα Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς παραμένει στο 10% και οι Πράσινοι παραμένουν και αυτοί στο χαμηλό επίπεδο του 9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «Φόρσα».
Έτσι, το Ινστιτούτο δεν προβλέπει για το βράδυ της Κυριακής πλειοψηφία για το συνασπισμό της δεξιάς (CDU/CSU,FDP), ο οποίος συγκεντρώνει 44%, αλλά ούτε και για τη συμμαχία του SPD και των Πρασίνων, έστω κι αν προσετίθετο σ’ αυτήν η δύναμη του κόμματος Die Linke, που θα ανέβαζε το σύνολο της αριστεράς στο 44%.
Οι αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν πιθανότερο ένα μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουγκ, αλλά θεωρούν απίθανη μια συμμαχία των συντηρητικών (CDU/CSU) με τους Πράσινους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Γερμανοί θέλουν να παραμείνει η Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, σε ποσοστό 53%, ενώ μόνο 26% θα ήθελαν να ηγηθεί της κυβέρνησης ο Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Το κόμμα κατά του ευρώ «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παραμένει στο 3% της πρόθεσης ψήφου, αλλά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Φόρσα», Μάνφρεντ Γκίλνερ, διευκρινίζει ότι «το ποσοστό τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί», επειδή πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι δεν δηλώνουν ανοικτά ότι προτίθενται να ψηφίσουν αυτό το νέο κόμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτήν την αντίπαλο τρέμει η Μέρκελ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιθανόν να συμμετέχει σε κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” το SPD
Γερμανία: Ανεβαίνει το SPD αλλά η Μέρκελ είναι… άπιαστη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέερ Στάινμπρουκ: Ο γκαφατζής αντίπαλος της Μέρκελ