Η Γερμανία τρέμει στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας και μέσω δημοψηφίσματος θα θέσουν ζήτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γι’ αυτό η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε... σήμα πως πρέπει οι πολιτικοί να ακούσουν τους πολίτες τους.
Σε νέες της δηλώσεις για το Brexit, η καγκελάριος της Γερμανίας δεν υιοθέτησε το σκληρό ύφος των έξι υπουργών Εξωτερικών των λεγόμενων ιδρυτικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Είπε ότι χρειάζεται καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως ο χωρισμός δεν χρειάζεται να είναι δυσάρεστος. Και πρόσθεσε πως δεν βιάζεται για το “διαζύγιο” αλλά αυτό δεν πρέπει να πάει και αιώνες.
Για να μην ακολουθήσουν κι άλλοι όμως (είναι πολλές οι φωνές πια) η Μέρκελ τόνισε πως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που δεν είναι… σίγουρα για τα οφέλη που έχουν ως μέλη της Ε.Ε.!
«Η Ένωση θα μπορούσε να τους βοηθήσει με τα εξωτερικά τους σύνορα για παράδειγμα» είπε η Μέρκελ, σε μια ακόμα προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες (και κυρίως τους δικούς της πολίτες) που θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν ακούν και δεν παίρνουν στα σοβαρά τις ανησυχίες τους. Και όπως είπε, η Ε.Ε. πρέπει να δουλέψει στο πως θα κάνει τους ανθρώπους της να αισθάνονται καλά σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα».
Οι δηλώσεις της Μέρκελ με τις οποίες προσπαθεί να καθησυχάσει τις χώρες που η Γερμανία θεωρεί… “ύποπτες” να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας έρχονται μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Ηandelsblatt και Die Welt σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε συντάξει έγγραφο με τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Βερολίνο δεν θέλει να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πολύ καθώς «αν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές. Και ποιοι είναι οι… ύποπτοι; Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Ουγγαρία.
Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά».
Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, λ.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες.
Αυτό όμως θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση (των χρεών) θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.
Πηγή: Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ