Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών της Ευρώπης δέχονται μεγάλη πίεση ξανά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που εξαπλώθηκε γρήγορα τα Χριστούγεννα.
Μεγάλος αριθμός υγειονομικών είτε έχει μολυνθεί από κορονοϊό είτε παραμένει σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.
Στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιταλία αλλά και αλλού οι υγειονομικοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Την Παρασκευή οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την ανάπτυξη στρατιωτών προκειμένου να στηρίξουν τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και μεγάλη πίεση λόγω του αριθμού ρεκόρ των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα.
«Περισσότεροι ασθενείς λιγότερο προσωπικό»
“Το Όμικρον σημαίνει περισσότεροι ασθενείς και λιγότερο προσωπικό”, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), ο καθηγητής Στίβεν Πόουις.
Στις ΗΠΑ τα νοσοκομεία αναβάλλουν μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό. Στην Ισπανία το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης δέχεται τόσες πιέσεις που στη βορειοανατολική επαρχία Αραγονία οι αρχές έδωσαν άδεια να επιστρέψουν στη δουλειά συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές.
“Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι η πρωτοβάθμια υγεία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας επαρκώς ούτε την ιχνηλάτηση των επαφών τους ούτε την εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και τα κανονικά της καθήκοντα”, επεσήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.
Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές, έχουν πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε το ισπανικό συνδικάτο νοσηλευτών SATSE, επικαλούμενο το παράδειγμα της Ανδαλουσίας όπου το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου περισσότερο από το 30% των υγειονομικών που βρίσκονταν σε άδεια λόγω covid-19 ανήκαν σε αυτές τις δύο κατηγορίες.
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Στην Ολλανδία το αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των υγειονομικών, κυρίως των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών, ανέφερε την Παρασκευή η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε σε οκτώ μεγάλα νοσοκομεία.
Στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ αυτή την περίοδο το 25% του προσωπικού είναι θετικό στην covid-19, έναντι ποσοστού 5% την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα ολλανδικά νοσοκομεία εξετάζουν να αλλάξουν τους κανόνες για την καραντίνα του προσωπικού που μολύνεται από κορονοϊό και δεν εμφανίζει συμπτώματα, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους, σημείωσε η De Telegraaf, καθώς κάθε ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ολλανδία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, παρά το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα από τις 19 Δεκεμβρίου.
Στην Ιταλία το πρόβλημα των υγειονομικών που μολύνονται – περισσότεροι από 12.800 σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας– επιδεινώνεται καθώς μπαίνουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 4% του συνόλου.
Θα αυξηθούν κι άλλο
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα κενά στο προσωπικό τα νοσοκομεία στην Ιταλία παγώνουν τις άδειες του προσωπικού ή αναβάλλουν προγραμματισμένες “μη επείγουσες” επεμβάσεις.
Με τις νοσηλείες να έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τον περσινό Φεβρουάριο, το NHS είναι πιθανό να δεχθεί και άλλη πίεση, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των πιο ηλικιωμένων, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.
“Παρατηρούμε άνοδο των νοσηλειών κυρίως καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει μεταξύ των πιο ηλικιωμένων. Αυτό προκαλεί ανησυχία”, επεσήμανε ο Τζάβιντ. “Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς (…) σε ό,τι αφορά το NHS οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες”.
Κατά μέσο όρο περίπου 80.000 υγειονομικοί απουσίαζαν από την εργασία τους καθημερινά την εβδομάδα ως τις 2 Ιανουαρίου, αύξηση κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS Αγγλίας. Σχεδόν οι μισές απουσίες, το 44%, ήταν λόγω της covid-19, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Ραφαέλ Μπενγκόα, συνιδρυτής του Ινστιτούτου για την Υγεία και τη Στρατηγική του Μπιλμπάο και πρώην αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για να ενισχύσει τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι η πίεση θα εξακολυθεί να αυξάνει τις επόμενες, αρκετές εβδομάδες.
“Στην Ισπανία για πολλές εβδομάδες –ουσιαστικά όλο τον Ιανουάριο– θα αυξάνονται τα κρούσματα (…) στη συνέχεια ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε την επιπεδοποίηση και μετά ότι θα μειωθούν εξίσουν γρήγορα”, σημείωσε.
«Δεν θα εμφανιστεί πιο μεταδοτική Μετάλλαξη»
Ο Μπενγκόα θεωρεί απίθανο να εμφανιστεί πιο μολυσματική μετάλλαξη του κορονοϊού που θα είναι και πιο θανατηφόρο από την Όμικρον και είναι αισιόδοξος ότι το τρέχον κύμα ίσως σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.
“Οι πανδημίες δεν τελειώνουν με ένα μεγάλο μπαμ, αλλά με μικρά κύματα διότι πάρα πολλοί έχουν είτε εμβολιαστεί είτε μολυνθεί (…) Μετά το Όμικρον δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί τίποτα άλλο εκτός από μικρά κύματα”, σημείωσε.