Κόσμος

Η μεταβατική περίοδος της Αιγύπτου θα λήξει “μέχρι την άνοιξη”

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Νάμπιλ Φάχμι, δήλωσε σήμερα ότι η μεταβατική περίοδος της κυβέρνησης της Αιγύπτου αναμένεται να λήξει «μέχρι την επόμενη άνοιξη», με την αντικατάσταση των ηγετών που διορίστηκαν από τον στρατό, μετά την εκδίωξη του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.

«Προχωρούμε, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πολλούς τομείς. Μέχρι τώρα έχουν εδραιωθεί με επιτυχία οι αρχές της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας ως βάσεις της διακυβέρνησης», σημείωσε ο Φάχμι μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια οι προεδρικές, ώστε η μεταβατική περίοδος να λήξει μέχρι την επόμενη άνοιξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στην Τυνησία για «διαβουλεύσεις» μετά την έκκληση του τυνήσιου προέδρου για την απελευθέρωση του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε τον διπλωμάτη για «διαβουλεύσεις», διευκρίνισε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο τυνήσιος πρόεδρος Μόνσεφ Μαρζούκι, λαϊκός που έχει συμμαχήσει με τους ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν τον Μόρσι, που κρατείται σε μυστική τοποθεσία μετά την ανατροπή του από τον στρατό στις 3 Ιουλίου και κατηγορείται «για υποκίνηση σε δολοφονίες».

Εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, είχαν νωρίτερα σήμερα ανακαλέσει τον πρεσβευτή τους στην Τυνησία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τις δηλώσεις του Μαρζούκι.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο WAM, το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμπού Ντάμπι κάλεσε τον πρεσβευτή Σάλεμ αλ Γκουάταμ, που είναι διορισμένος στην Τύνιδα, για «διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και διμερή ζητήματα».

Η εφημερίδα αλ Χαλίτζ από την πλευρά της διευκρίνισε ότι η ανάκληση του πρεσβευτή έγινε εξαιτίας «των επιθέσεων του τυνήσιου προέδρου εναντίον της Αιγύπτου και της νέας κατεύθυνσής του την οποία τα Εμιράτα θεωρούν απαράδεκτη όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ κρατών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίγυπτος: έκλεισαν και την εφημερίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων

Υπό απαγόρευση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι από αιγυπτιακό δικαστήριο

ΑΟΖ: προχωράει συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Αίγυπτος: οι βόμβες έγιναν… τσιμέντο!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «αντίο» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο - «Πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης της Ορθοδοξίας»
«Τα δώδεκα χρόνια της παποσύνης του στάθηκε γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας, γνήσιος φίλος των ελαχίστων αδελφών του Κυρίου, άφησε ένα παράδειγμα ταπεινώσεως και αδελφικής αγάπης. Θα τον ενθυμούμεθα πάντοτε» δήλωσε ο Βαρθολομαίος
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 2014
Ισημερινός: Έσυραν έναν Βρετανό έξω από αστυνομικό τμήμα που κατηγορούνταν για φόνο και τον έκαψαν ζωντανό
Μια ομάδα ντόπιων που ζητούσε δικαιοσύνη εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα, άρπαξε τον άντρα και τον έσυρε στο καταφύγιο άγριας ζωής Cuyabeno, όπου τον έκαψε ζωντανό
Αστυνομία Ισημερινού