Τετάρτη, 31 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Η μολυσματική περίοδος του κορονοϊού μεγαλύτερη από του SARS και της γρίπης! «Μην ξεθαρρεύετε»

Η μολυσματική περίοδος του κορονοϊού μεγαλύτερη από του SARS και της γρίπης! «Μην ξεθαρρεύετε»

Κανείς δεν θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με τον κορονοϊό που θερίζει ζωές. Ο Ουάνγκ Γκικιάνγκ, διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο Πρώτο Νοσοκομείο του Πεκίνου στην Κίνα, δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τον νέο κορονοϊό δείχνουν ότι η μολυσματική του περίοδος είναι μεγαλύτερη από αυτήν του SARS και της γρίπης.

Η Κίνα δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού όσον αφορά την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, καθώς η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει από σποραδικά κρούσματα, όπως επίσης από τους προσβληθέντες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, διεμήνυσε, εξάλλου, κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος.

Click4more Αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο! Το αποφάσισαν ΔΟΕ και Ιαπωνία

Η Χουμπέι, η επαρχία που βρέθηκε στο κέντρο του ιού, ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες που εγκαταλείπουν την επαρχία από αύριο, Τετάρτη, με την πρωτεύουσά της, την Γουχάν να προβλέπεται να ακολουθήσει και αυτή στην εφαρμογή του μέτρου αυτού τον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή έγινε παρόλο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα διπλασιάστηκε τη Δευτέρα (23.03.2020), λόγω μιας αύξησης των προσβληθέντων που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μι Φενγκ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι “δεν μπορεί ακόμη να χαλαρώσουν η πρόληψη και οι εργασίες ελέγχου”.

Η Κίνα δεν περιλαμβάνει αυτούς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή βρίσκονται σε προσυμπτωματική περίοδο στον κατάλογο των κρουσμάτων της, πράγμα που προκαλεί ανησυχίες ότι μόλις χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να προκληθούν νέα ξεσπάσματα της Covid-19 από ανθρώπους που θα μπορούσαν δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό.

Click4more Τρομακτική προειδοποίηση ΠΟΥ: Ίσως οι ΗΠΑ το νέο επίκεντρο της επιδημίας

Ωστόσο ο Ου Ζουνγιού του Κέντρου της Κίνας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυτοί οι άνθρωποι να αποτελέσουν νέα πηγή μετάδοσης της Covid-19, καθώς και αυτοί τίθενται σε απομόνωση.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από τα αποκαλούμενα εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα αφορούν Κινέζους πολίτες που ταξίδεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σημείωσε ότι οι 380 από τους 427 προσβληθέντες ταξιδιώτες που μπήκαν στη χώρα είναι Κινέζοι πολίτες. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Αγωνία και στην Ιαπωνία

Ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες που καθοδηγούν την αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης στο ξέσπασμα του κορονοϊού έκρουσαν σήμερα (24.03.2020) τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι οι πολίτες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την απειλή.

Στη διάρκεια της τριήμερης αργίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τα δημόσια πάρκα του Τόκιο ήταν γεμάτα κόσμο στα καθιερωμένα πάρτι για τις ανθισμένες κερασιές ενώ η οργάνωση κικμπόξινγκ Κ-1 πραγματοποίησε αγώνες ενώπιον 6.500 οπαδών στο στάδιο Saitama Super Arena.

Οι εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργούν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού που παραμένουν υπό έλεγχο μέχρι τώρα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον Χιρόσι Νισιούρα, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Χοκάιντο.

«Αν η συμπεριφορά επιστρέψει στα συνηθισμένα, θα μπορούσε να υπάρξει μια έκρηξη των κρουσμάτων όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», γράφει ο Νισιούρα σε άρθρο στη Yahoo Japan. «Ιδιαίτερα, αν επαναληφθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε μια ενδημική περιοχή, το ξέσπασμα μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου».

Click4more Ισπανία: 514 νεκροί σε μια ημέρα από τον κορονοϊό

Ο Νισιούρα είναι μέλος μιας επιτροπής ειδικών που έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να ξεκινήσει η άρση περιορισμών όπως το κλείσιμο των σχολείων και άλλοι. Ο κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, ότι για την πρωτεύουσα υφίσταται ακόμη το ενδεχόμενο να τεθεί σε καραντίνα και κάλεσε τους διοργανωτές εκδηλώσεων και τους κατοίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Για την ώρα, νομίζω πως οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την επιδημία με τη σύνεση μιας κρίσης και της επίδρασης που έχουν οι πράξεις του ενός στον άλλον», έγραψε ο Νισιούρα.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 1.140 κρούσματα και 42 θανάτους, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα περιβάλλοντα είναι οι κλειστοί χώροι, αυτά με χαμηλό εξαερισμό, και εκείνα όπου μεγάλες ομάδες ανθρώπων μιλούν ή φωνάζουν, δήλωσε ο Χιτόσι Οσιτάνι, ένας άλλος ειδικός της επιτροπής, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.

Αυτό σημαίνει ότι η θέα των ανθισμένων κερασιών, γνωστή στα ιαπωνικά ως hanami, είναι πιθανόν εντάξει, αλλά το «K1 δεν θα έπρεπε να γίνει», είπε.

Μπορεί η Ιαπωνία να είναι σε θέση να αποτρέψει μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του ιού, εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από το εξωτερικό, είπε ο Οσιτάνι. Το πρώτο κύμα μολύνσεων από την Κίνα ήταν σχετικά μικρό, αλλά η απειλή είναι πιο σοβαρή από τα εκρηκτικά ξεσπάσματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Αναμένουμε ότι το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο», είπε ο Οσιτάνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις