Site icon NewsIT

Η Μόσχα χαιρετίζει την εκεχειρία στον Λίβανο: «Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να μπορούν να λειτουργούν πραγματικά», λέει η Ζαχάροβα

27.11.2024 | 19:42
Η Μόσχα χαιρετίζει την εκεχειρία στον Λίβανο: «Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να μπορούν να λειτουργούν πραγματικά», λέει η Ζαχάροβα

Το διπλωματικό σώμα της Ρωσίας «χαιρέτισε» την Τετάρτη (27.11.2024) καθυστερημένα και με κάπως ψυχρό τρόπο την εκεχειρία του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που επιτεύχθηκε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και με πρωτοβουλία δυτικών χωρών.

Η στάση που κράτησε η Ρωσία σε αυτό το σημαντικό γεγονός για τη Μέση Ανατολή φαίνεται πως έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά, μιας και δείχνει να μην πιστεύει πως η κατάπαυση του πυρός μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ανάμεσα στις 2 δυνάμεις, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ισραήλ.

«Βλέπουμε θετικά κάθε συμφωνία που θα μπορούσε να σταματήσει τον φαύλο κύκλο της βίας, που να μπορεί να σταματήσει την αιματοχυσία και να εμποδίσει την επέκταση των εχθροπραξιών. Ωστόσο αυτές (οι συμφωνίες) πρέπει να μπορούν να λειτουργούν πραγματικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ελπίζει σε μια λύση που θα εγγυάται ίση ασφάλεια για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η αντίδραση της Ρωσίας ανακοινώθηκε αρκετά μετά την αντίδραση των περισσότερων παγκοσμίων μεγάλων δυνάμεων.

Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετά από διαπραγματεύσεις και ύστερα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Γαλλίας, τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης (27.11.2024).

Η κατάπαυση του πυρός γίνεται 1 χρόνο και πλέον μετά από διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου ισλαμιστικού κινήματος, οι οποίες μετατράπηκαν σε ανοιχτό πόλεμο από τις 23 Σεπτεμβρίου.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, η κατάσταση στη ζώνη της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής πληγείσες από την κρίση, συνεχίζει να επιδεινώνεται», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας κυρίως την «κρίση» στη Γάζα.

Η Ρωσία, η οποία ιστορικά πρόσκειται στο Ισραήλ όπου υπάρχει σημαντική ρωσική διασπορά, ενίσχυσε τους τελευταίους μήνες τις σχέσεις της με το Ιράν, εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χεζμπολάχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version