Οι αρχές στη Νικαράγουα χορήγησαν την υπηκοότητα της χώρας στον πρώην πρόεδρο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν του Ελ Σαλβαδόρ που αντιμετωπίζει δίωξη για διαφθορά στην πατρίδα του.
«Χορηγείται η νικαραγουανή υπηκοότητα στον πολίτη Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, από το Ελ Σαλβαδόρ», αναφέρει το κείμενο που δημοσιεύθηκε στη La Gaceta, την επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο κ. Σάντσες Σερέν είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος του Σαλβαδόρ στον οποίο παραχωρείται η νικαραγουανή υπηκοότητα: το 2019, είχε δοθεί στον Μαουρίσιο Φούνες (2009-2014), ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης δίωξη από τη σαλβαδοριανή δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς.
Το Σύνταγμα της Νικαράγουας απαγορεύει την έκδοση των υπηκόων της σε άλλα κράτη.
Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στη La Gaceta διευκρινίζεται ότι δόθηκε επίσης η υπηκοότητα στη σύζυγο του κ. Σάντσες Σερέν, τη Ρόσα Μαργαρίτα Βιγιάλτα, καθώς και στην κόρη του Κλαούντια Λισέτε.
Οι δύο πρώην αρχηγοί του κράτους είναι μέλη του κόμματος Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN, πρώην οργάνωση μαρξιστών ανταρτών), στην αντιπολίτευση σήμερα, μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματος του νυν προέδρου του Σαλβαδόρ, του Ναγίμπ Μπουκέλε, στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη εξέδωσε την Τετάρτη διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Σάντσες Σερέν (24479831). Ο πρώην πρόεδρος καταζητείται για τη φερόμενη εμπλοκή του σε υπόθεση παράνομου πλουτισμού και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το ποσό που διασπαθίστηκε ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τις σαλβαδοριανές εισαγγελικές αρχές.
Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ είναι ενήμερες πως ο κ. Σάντσες Σερέν είχε αναχωρήσει για τη Νικαράγουα και δικαστής στη χώρα έδωσε «κάθε δικαιοδοσία στην Ιντερπόλ» να τον εντοπίσει και να ενεργήσει για να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σημείωσε η εισαγγελέας Μαρισέλα Βελάσκες.
Η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη ζήτησε και εκδόθηκαν από την Ιντερπόλ διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τεσσάρων άλλοτε υπουργών του πρώην προέδρου Φούνες. Ακόμη πέντε πρώην μέλη της κυβέρνησής του συνελήφθησαν την 22η Ιουλίου και προφυλακίστηκαν.
Την Τρίτη, η κυβέρνηση του κ. Μπουκέλε κατέθεσε ποινική μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο με την οποία καταργήθηκε η παραγραφή για υποθέσεις διαφθοράς, μέτρο με αναδρομική ισχύ.
«Αν είσαι ή ήσουν διεφθαρμένος δεν θα κοιμάσαι πια ήσυχα», διεμήνυσε ο πρόεδρος μέσω Twitter. «Όλοι οι διεφθαρμένοι θα πάνε φυλακή. Αυτοί του χθες, αυτοί του σήμερα και αυτοί του αύριο, ακόμα κι αν ανήκουν στο κόμμα μας. Όλοι», πρόσθεσε.
Το FMLN είχε αποπέμψει τον κ. Μπουκέλε όταν ήταν δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ, προσάπτοντάς του πως έσπερνε τον διχασμό και παραβίαζε το καταστατικό του κόμματος.
Ο σημερινός αρχηγός του κράτους κατηγορείται εξάλλου για αυταρχική στροφή και σειρά αμφιλεγόμενων κινήσεων, όπως η απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα, το κλείσιμο υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς κ.ά.. Απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ