Το Ευρωκοινοβούλιο θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη (1.3.2022) ένα ψήφισμα με το οποίο θα καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δώσουν στην Ουκρανία στάτους υποψήφιας χώρας, σύμφωνα με τον Guardian, όπου μεταφέρει επακριβώς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μετά και την επίσημη αίτηση που υπέγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αίτηση της Ουκρανίας έχει παραλήπτη… την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «ανήκει» αυτή την περίοδο στην Γαλλία. Τα κράτη – μέλη, το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλιο, θα ενημερωθούν στην συνέχεια για τις εξελίξεις. Επιπλέον, χρειάζεται να γίνει μια συνάντηση των «27» ώστε να παρθεί η απόφαση για την αίτηση. Κανονικά, θα χρειαζόταν ένα διάστημα 15 έως και 18 μηνών για να παρθεί απόφαση, ωστόσο το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να «στενέψει» αν υπάρχει σοβαρός λόγος.
https://twitter.com/Denys_Shmyhal/status/1498341178567180294
Υπάρχει μια περίοδος πριν την ευρωπαϊκή ένταξη -η οποία ποικίλλει χρονικά- κατά την οποία η υποψήφια χώρα υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα πρότυπα και τις υποδομές ώστε να ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές επιταγές.
President Vladimir Zelensky signed the application for #Ukraine to join #EU
— Liana Spyropoulou (@LSpyropoulou) February 28, 2022
(document via telegram) @BILD pic.twitter.com/eftzeTWIyP
Η ένταξη περιλαμβάνει συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης και της εκτέλεσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Σαρλ Μισέλ: «Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και πεποιθήσεις»
«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία.
«Η Ουκρανία θα διαβιβάσει μία επίσημη αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει την επίσημη θέση της και το Συμβούλιο θα εκφρασθεί», εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.