Site icon NewsIT

Η Ουκρανία ζητά από το Μεξικό να συλλάβει τον Πούτιν αν πάει στην ορκωμοσία της νέας προέδρου

08.08.2024 | 09:40
Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the government in Moscow, Russia August 7, 2024. Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Ουκρανία ζητά από το Μεξικό να το… εκτελέσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να ταξιδέψει στο Μεξικό για να παραστεί στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Κλαούντια Σέινμπαουμ και η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μεξικό ζήτησε από την μεξικανική κυβέρνηση τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου.

«Έχουμε την πίστη ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα σεβαστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Πούτιν και θα τον παραδώσει στο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, το ΔΠΔ, σε περίπτωση που πάει να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας», ανέφερε η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μεξικό.

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού, είναι προγραμματισμένο να ορκιστεί την 1η Οκτωβρίου.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο του 2023 ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για έγκλημα πολέμου και συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Το Μεξικό έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, τη διεθνή σύμβαση με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ, σύμφωνα με το οποίο «είναι καθήκον κάθε κράτους να παραδίδει στη δικαιοδοσία» του διεθνούς δικαστηρίου «υπεύθυνους για διεθνή εγκλήματα».

Η ουκρανική πρεσβεία στη μεξικανική πρωτεύουσα χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου», που οφείλει να λογοδοτήσει για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πάντως ευχαρίστησε τη μεξικανική κυβέρνηση που προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πάει στην ορκωμοσία της Σέινμπαουμ.

Ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της προέδρου Σέινμπαουμ, ο Χουάν Ραμόν, σημείωσε χθες (08.08.2024) πως η αποστολή πρόσκλησης στον Πούτιν έγινε στο πλαίσιο της «πρακτικής του (διπλωματικού) πρωτοκόλλου».

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, που εξελέγη πρόεδρος στις 2 Ιουνίου, θα αναλάβει τον Οκτώβριο την εξουσία για εξαετή θητεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version