Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Η Ουκρανία ζητά τον «άμεσο τερματισμό» του Nord Stream 2 – Ζελένσκι: Δεν θα γίνει σύρραξη με τη Ρωσία

Η Ουκρανία ζητά τον «άμεσο τερματισμό» του Nord Stream 2 – Ζελένσκι: Δεν θα γίνει σύρραξη με τη Ρωσία

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Δύση με την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, καθώς τα πράγματα είναι πιο τεταμένα από ποτέ. Η Ρωσία, πάντως, μετά την ανακοίνωση ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να… βάλει φρένο.

Η κίνηση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών ώθησε και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητήσει τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επίσης εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, δήλωσε όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

«Σοβαρές κυρώσεις» για την Ρωσία ζητά το Κίεβο

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει ήδη ζητήσει από την Δύση να επιβάλει «σοβαρές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. 

«Η ουκρανική διπλωματία εργάζεται ενεργά στις ξένες πρωτεύουσας για να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αυτονομιστικές επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας σημαίνει ότι το Κρεμλίνο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης. «Το Κρεμλίνο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης. Με ένα νέο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ένα νέο Τείχος του Βερολίνου», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις