Παρασκευή, 16 Αυγ.
30oC Αθήνα

Η Ουγγαρία “τιμά” το ακροδεξιό παρόν της: Συλλαμβάνει πρόσφυγες, χτίζει φράκτες

Η Ουγγαρία “τιμά” το ακροδεξιό παρόν της: Συλλαμβάνει πρόσφυγες, χτίζει φράκτες

Όχι μόνο “κλείνει” τα σύνορά της, όχι μόνο συλλαμβάνει πρόσφυγες και τους στέλνει πίσω στην κόλαση του πολέμου αλλά τώρα θα επεκτείνει και το φράκτη, προς τη Ρουμανία αυτή τη φορά. Η Ουγγαρία δείχνει το πιο φασιστικό της πρόσωπο.

Όπως σε όλη την Ευρώπη, η κατάσταση στη σύνορα της Ουγγαρίας, όπου εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες στο ταξίδι τους προς τη Γερμανία, παραμένει απελπιστική. Κυρίως για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

200.778 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μπει στην Ουγγαρία από την 1η Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Σερβία. Μόνο τη Δευτέρα, στη χώρα πέρασαν 9.380 πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε σε κατάσταση κρίσης δύο νότιες επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Σερβία, με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών Γκιόρντι Μπακόντι να ανακοινώνει ότι ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων.

Η διαδικασία μπορεί να πάρει μια ή πολλές ώρες, αφού για κάθε πρόσφυγα η διαδικασία είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου από τις 6 το πρωί ως τις 10 το βράδυ καθημερινά, ενώ όσοι δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσαν ότι θα απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου στη Σερβία ή τα Σκόπια, χώρες τις οποίες η Ουγγαρία θεωρεί ασφαλείς.

Τα αιτήματα των υπολοίπων θα εξετάζονται και, αν αυτό δεν συμβεί σε διάστημα 24 ωρών, τότε θα τους προσφέρεται κατάλυμα, ενώ το ανώτατο όριο για την επεξεργασία των αιτημάτων θα είναι οκτώ ημέρες.

Όλα αυτά ενώ η Βουδαπέστη ανακοίνωσε τη σύλληψη 60 προσφύγων και την έναρξη εις βάρος τους ποινικών διώξεων, καθώς τους κατηγορεί πως προκάλεσαν ζημιές στον φράκτη που χωρίζει την Ουγγαρία από τη Σερβία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατηγόρησε την Ουγγαρία για παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωςης για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Εξάλλου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι, καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

Ο φράκτης με τη Ρουμανία

Κι αν η συμπεριφορά της προκαλεί, φαίνεται πως δεν τη νοιάζει. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράκτη που κατασκευάζει κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στις μεταναστευτικές οδούς.

“Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε