Site icon NewsIT

Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά 5,5 χρόνια μετά τη καταστροφική φωτιά: Στον επιβλητικό ναό ο Εμανουέλ Μακρόν

29.11.2024 | 12:27
Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά 5,5 χρόνια μετά τη καταστροφική φωτιά: Στον επιβλητικό ναό ο Εμανουέλ Μακρόν

Κάτω από την επιβλητική σκέπη της Παναγίας των Παρισίων, ξεναγείται σήμερα (29.11.2024) ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πεντέμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε στον ανακαινισμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, τον μητροπολιτικό Ρωμαιοκαθολικό ναό της πόλης του Παρισιού μιλώντας με τον Φιλίπ Βιλνέβ, τον κύριο αρχιτέκτονα των εθνικών μνημείων της Γαλλίας.

Ο Villeneuve συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο τη διαδικασία ανοικοδόμησης του μνημείου, καθώς το κόσμημα της γαλλικής πρωτεύουσας είναι έτοιμο να υποδεχτεί και πάλι το κοινό- στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη λειτουργία. 

Όπως γράφει το BBC, ο Μακρόν, ξεναγείται – συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν -στα κυριότερα σημεία της ανακαίνισης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ξύλινων δοκαριών της οροφής που αντικαθιστούν το μεσαιωνικό σκελετό που καταστράφηκε από τη φωτιά.

Reuters

Reuters

Reuters

Reuters

 

AP/photos/Stephane de Sakutin

Το χρονικό της καταστροφής

Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.

Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν τότε τη μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 15 ώρες και τελικά η δομή σώθηκε, όμως με σημαντικές ζημιές.

Αφού επιθεώρησε την καταστροφή την επόμενη μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε αυτό που σε πολλούς φάνηκε μια βιαστική υπόσχεση εκείνη την εποχή: να ανοίξει ξανά η Παναγία των Παρισίων εντός πέντε ετών, γράφει το BBC.

Δημιουργήθηκε ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση του έργου και η έκκληση για χρηματοδότηση έφερε άμεση απάντηση: συγκεντρώθηκαν 846 εκατ. ευρώ, πολλά από μεγάλους χορηγούς αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές.

AP/Photos/Christophe Petit Tesson

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν στο έργο – παρέχοντας τεράστια ώθηση στις γαλλικές τέχνες και χειροτεχνίες.

«Τα έργα στην Παναγίας των Παρισίων ήταν το ισοδύναμο μιας Παγκόσμιας Έκθεσης, όντας μια βιτρίνα για τη χειροτεχνία μας. Είναι μια υπέροχη βιτρίνα διεθνώς», ισχυρίζεται ο Πασκάλ Παγιέν-Απενζελέ, πρόεδρος ενός συλλόγου που προωθεί τις παραδοσιακές οικοδομικές τεχνικές και δεξιότητες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version