Να ξαναβρεί το… χαμένο νήμα στις σχέσεις με την Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν κάποιες εντάσεις αρχικά υπό τον Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια επιδεινώθηκαν από την αμέσως προηγούμενη προκάτοχο του Σούνακ, τη Λιζ Τρας, η οποία διερωτήθηκε αν ο Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός κατά την εκστρατεία της για να γίνει πρωθυπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως είναι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27).
Ευρισκόμενος υπό πίεση εξαιτίας του αριθμού ρεκόρ των μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη και φθάνουν στη Βρετανία, ο Σούνακ συνάντησε τον Μακρόν στη COP27, την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο αφότου ο Σούνακ έγινε πρωθυπουργός.
Ο Σούνακ θέλει να επανεκκινήσει τις διμερείς σχέσεις και χαρακτήρισε τη συνάντηση θαυμάσια και μια ευκαιρία για στενή συνεργασία με τη Γαλλία και άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, καθώς μεγάλος αριθμός μεταναστών φθάνει στη νότια Αγγλία τους τελευταίους μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Θα ακούσετε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς αυτές οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ όλων των ομάδων μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αίγυπτο.
“Φεύγω πραγματικά με ανανεωμένη πεποίθηση και αισιοδοξία πως δουλεύοντας μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, μπορούμε να κάνουμε μια διαφορά, να πιάσουμε αυτή την πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης και να σταματήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται παράνομα”, είπε.
Πριν από λίγο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η Βρετανία και η Γαλλία είναι στα τελικά στάδια για να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τον περιορισμό των μεταναστών που διαπλέουν παράνομα τη Μάγχη.
“Μια συμφωνία συζητείται και νομίζω πως είναι στα τελικά της στάδια”, δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν μεταξύ αυτών που συζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 που διεξάγεται στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε νωρίτερα το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Σε μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν στην COP27 ο Σούνακ συζήτησε την περιφερειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα την κατάσταση στο Ιράν και τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε το γραφείο του.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια συνάντηση που είχαν στην COP27, ανέφερε εξάλλου το γραφείο του Σούνακ.
“Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις στα πολύ πραγματικά προβλήματα που (το πρωτόκολλο) προκάλεσε επί του εδάφους στη Βόρεια Ιρλανδία”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
“Συμφώνησαν για τη σημασία να εργαστούν μαζί για να συμφωνήσουν μία λύση”, πρόσθεσε.