Κόσμος

“Η παρατεταμένη απομόνωση με έκανε πιο ριζοσπαστικό”, ισχυρίζεται ο μακελάρης Μπρέιβικ

Ο ακροδεξιός Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους, απέδωσε σήμερα τη ριζοσπαστικοποίησή του στην παρατεταμένη κράτησή του σε απομόνωση στη φυλακή, κεντρικό σημείο στη δίκη που τον φέρνει αντιμέτωπο με το νορβηγικό κράτος.

«Έγινα πιο ριζοσπαστικός. Ήμουν από την αρχή ριζοσπαστικός, αλλά αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια, έγινα πολύ πιο ριζοσπαστικός», υποστήριξε ο Μπρέιβικ καταθέτοντας κατά την τρίτη ημέρα της εξέτασης της έφεσης που έχει ασκήσει το κράτος αφού καταδικάσθηκε πέρυσι για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις συνθήκιες κράτησης του ακροδεξιού δολοφόνου.

Στις 22 Ιουλίου 2011, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, ο Μπρέιβικ είχε καταδιώξει για περισσότερο από μία ώρα τους συμμετέχοντες σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στο νησί Ουτόγια και είχε σκοτώσει 69 απ’ αυτούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι. Λίγο νωρίτερα, είχε σκοτώσει άλλους οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.

Τον Αύγουστο 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 21 ετών που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Οι συνθήκες κράτησής του χαρακτηρίζονται άνετες, καθώς έχει στη διάθεσή του τρία κελιά στα οποία υπάρχουν τηλεοράσεις, βιντεοπαιγνίδια και όργανα γυμναστικής.

Εντούτοις η Νορβηγία καταδικάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό συνέβη λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης του Μπρέιβικ, ο οποίος για λόγους ασφαλείας κρατείται εδώ και πεντέμισι χρόνια μακριά από άλλους φυλακισμένους.

Αυτό το καθεστώς φυλάκισης καθιστά τον κρατούμενο «πνευματικά ευάλωτο», σύμφωνα με τον αντιπρόσωπό του Έισταϊν Στόρβικ.

«Έχω επηρεασθεί σοβαρά από την απομόνωση και η ριζοσπαστικοποίηση είναι ίσως η πιο σοβαρή συνέπεια της απομόνωσής μου», επέμεινε σήμερα ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης των πιο αιματηρών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Νορβηγίας μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το κράτος από την πλευρά του αμφισβητεί ότι είναι απομονωμένος, επισημαίνοντας τις πολλαπλές δραστηριότητες που του προτείνονται, την αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο και τις πολυάριθμες αλληλεπιδράσεις που έχει με τα πρόσωπα που τον επιβλέπουν, το ιατρικό προσωπικό, τους πάστορες, τους συνηγόρους του, καθώς και με έναν σωφρονιστικό επισκέπτη.

Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή του Σίεν όπου είναι φυλακισμένος ο Μπρέιβικ, πρόκειται να διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και η ετυμηγορία αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κυβέρνηση Τραμπ μετονόμασε τον Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής – Άλλαξε ονομασία και στο όρος Ντενάλι
«Ο Κόλπος του Μεξικού πλέον θα ονομάζεται επισήμως Κόλπος της Αμερικής και η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής θα φέρει και πάλι το όνομα Όρος Μακίνλεϊ» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ μετονόμασε τον Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής – Άλλαξε ονομασία και στο όρος Ντενάλι
Χιλιάδες πολίτες «χύθηκαν» στους δρόμους της Μπρατισλάβας και 20 ακόμη πόλεων σε αντικυβερνητικές διαδήλωσεις - «Η Σλοβακία δεν είναι Ρωσία» φωνάζουν
Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν αφού ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ταξίδεψε ιδιωτικά στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Μπρατισλάβα: Χιλιάδες πολίτες «χύθηκαν» στους δρόμους σε αντικυβερνητική διαδήλωση – «Η Σλοβακία δεν είναι Ρωσία»
Δεκατέσσερις συλλήψεις για την φονική πυρκαγιάς στο ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου της Τουρκίας με τους 78 νεκρούς
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ένας σεφ, ένας αρχιτέκτονας, ο αναπληρωτής δήμαρχος και ο υπαρχηγός της τουρκικής πυροσβεστικής
Τουρκία: Δεκατέσσερις συλλήψεις για την φονική πυρκαγιάς στο ξενοδοχείο με τους 78 νεκρούς