Site icon NewsIT

Η παρολίγον αεροπορική τραγωδία στην Βαρκελώνη ξύπνησε μνήμες από το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα! (ΒΙΝΤΕΟ)

07.07.2014 | 12:00
Η παρολίγον αεροπορική τραγωδία στην Βαρκελώνη ξύπνησε μνήμες από το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα όσα έγιναν στην Βαρκελώνη με την παρολίγον αεροπορική τραγωδία ξύπνησε μνήμες από το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας το 1977 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης πάλι στην Ισπανία.

Τότε, στις 27 Μαρτίου του 1977 στην Τενερίφη δύο γιγαντιαία Μπόινγκ 747 συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 583 άνθρωποι.

Όλα έγιναν όταν εξερράγη μια βόμβα στο αεροδρόμιο του Γκραν Κανάριας, του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της βορειοδυτικής Αφρικής, ανήκουν στην Ισπανία και αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Την είχαν τοποθετήσει μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης «Ένοπλες Ομάδες των Γουάντσε».

Τότε οι αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του αεροδρομίου και έστειλαν τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό το Γκραν Κανάριας στο αεροδρόμιο «Λος Ροντέος» της Τενερίφης.

Σύντομα, έγινε το αδιαχώρητο. Στον Πύργο Ελέγχου επικρατούσε πανικός και μέσα σε όλα αυτά μια πυκνή ομίχλη κάλυψα ξεφνικά τα πάντα.

Στους διαδρόμους προσγείωσης ήταν δύο Μπόινγκ 747. Το ένα ανήκε στην αμερικανική εταιρεία Pan-Am και εκτελούσε την πτήση 1736 Λος Άντζελες – Νέα Υόρκη – Γκραν Κανάρια με 380 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα και το άλλο στην ολλανδική KLM. Εκτελούσε την πτήση 4085 Άμστερνταμ – Γκραν Κανάρια με 234 επιβάτες και 14μελές πλήρωμα.

Το απόγευμα το αεροδρόμιο Γκραν Κανάρια άνοιξε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Τενερίφης να αρχίζει να “διώχνει” τα αεροπλάνα.

Όμως η ομίχλη ήταν εκεί. Ραντάρ δεν υπήρχε και έτσι οι ελεγκτές μιλούσαν με τους πιλότους μέσω ασυρμάτου. Ξαφνικά, τα δυο Μπόινγκ στον διάδρομο απογείωσης βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο.

Το Μπόινγκ της KLM άρχισε να τροχοδρομεί και να ανεβάζει ταχύτητα, προκειμένου να απογειωθεί. Η αγωνία στο κατακόρυφο.
Το πλήρωμα του Μποινγκ της Pan-Am, προσπαθεί να απομακρύνει από τον διάδρομο το αεροπλάνο αλλά δεν τα καταφέρνει.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η έκρηξη είναι συγκλονιστική. Κανείς επιζών από το Μπόινγκ της KLM. Διακόσιοι πενήντα οκτώ νεκροί από το Μπόινγκ της Pan Am.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο πιλότος του Μπόινγκ της KLM απογειώθηκε χωρίς την έγκριση του πύργου ελέγχου, παρανοώντας τις εντολές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία στη Βαρκελώνη (Βίντεο)

Νέα τραγωδία στη Βραζιλία: Κατέρρευσε υπό κατασκευή κόμβος, δυο νεκροί – Συγκλονιστικές φωτό

Παραλίγο τραγωδία σε αγώνα Ράλι, γλίτωσαν από θαύμα οι θεατές (VIDEO)

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version