Δευτέρα, 8 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία – Τι προβλέπει η συμφωνία Ζελένσκι – Τουσκ

Η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία – Τι προβλέπει η συμφωνία Ζελένσκι – Τουσκ
Reuters

Διμερή συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα Δευτέρα (8.7.24).

Η συμφωνία που υπέγραψαν Ζελένσκι και Τουσκ προβλέπει ότι η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από τη Ρωσία πάνω από το ουκρανικό έδαφος, αν αυτοί κατευθύνονται προς τον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

Η πρόβλεψη αυτή της συμφωνίας είναι κάτι πρωτόγνωρο, ειδικά για ένα κράτος – μέλος του NATO, και η αντίδραση της Μόσχας αναμένεται να είναι σφοδρή.

Επίσης, η διμερής συμφωνία ασφαλείας προβλέπει ότι η νέα εθελοντική στρατιωτική μονάδα «Ουκρανική Λεγεώνα» (Ukrainian Legion) θα εκπαιδευτεί σε πολωνικό έδαφος και θα προμηθευτεί εξοπλισμούς από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.

Η ανακοίνωση του Ζελένσκι αναφέρει ότι Ουκρανία και Πολωνία θα «συνεργαστούν στα μαχητικά αεροσκάφη. Και σε αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η Βαρσοβία στο Κίεβο, αλλά και στην πιθανότητα να παραδώσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι πύραυλοι, ρωσικοί και ουκρανικοί, έχουν πέσει σε πολωνικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μάλιστα, η πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου S-300 είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων στο χωριό Σεβόντοφ στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ένας ρωσικός πύραυλος cruise παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας για 39 δευτερόλεπτα, όπως είχε ανακοινώσει τότε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις