Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία μετά την κατάρριψη μεταγωγικού αεροσκάφους στο Μπέλγκοροντ

Η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία μετά την κατάρριψη μεταγωγικού αεροσκάφους στο Μπέλγκοροντ

Συνολικά 207 αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες επέστρεψαν στην πατρίδα έπειτα από ανταλλαγή αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε με την Ρωσία.

Την ανακοίνωση για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων με τη Ρωσία έκανε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα, μπορέσαμε να απελευθερώσουμε ακόμη 207 Ουκρανούς από τη ρωσική αιχμαλωσία. 180 στρατιώτες και λοχίες. 27 αξιωματικοί.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν υπερασπιστεί την Μαριούπολη. Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς, της Συνοριακής Φρουράς και της Εθνικής Αστυνομίας — 207 Ουκρανοί θα επανενωθούν σύντομα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

 

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων κατά την διάρκεια του σχεδόν διετούς πολέμου.

Ωστόσο ήταν αμφίβολο αν θα γίνονταν περαιτέρω ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου αφότου η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για την κατάρριψη την περασμένη εβδομάδα στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους, ισχυριζόμενη ότι επέβαιναν σ’ αυτό 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Η Ουκρανία αμφισβήτησε την ρωσική εκδοχή και ζήτησε διεθνή έρευνα για την κατάρριψη του μεταγωγικού στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

 

Ως αντάλλαγμα για τους Ουκρανούς αιχμαλώτους, παραδόθηκαν στη Ρωσία 195 Ρώσοι στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου αναφέρεται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Μόσχα για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις