Site icon NewsIT

Η Ρωσία εισβάλει στο Ποκρόσφκ, η Ουκρανία συνεχίζει την προέλαση στο Κουρσκ

19.08.2024 | 21:40
Η Ρωσία εισβάλει στο Ποκρόσφκ, η Ουκρανία συνεχίζει την προέλαση στο Κουρσκ

Servicemen of the 24th Mechanized Brigade named after King Danylo of the Ukrainian Armed Forces fire a BRM-1K infantry fighting vehicle towards Russian troops at a front line, amid Russia's attack on Ukraine, near the town of Chasiv Yar in Donetsk region, Ukraine, August 17, 2024. Oleg Petrasiuk/Press Service of the 24th King Danylo Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίζουν τις επελάσεις, η μια στο έδαφος της άλλης, σε μια κλιμάκωση του πολέμου που μαίνεται εδώ και πάνω από δυο χρόνια.

Η Ρωσία έχει φτάσει έξω από τον Ποκρόφσκ, σημαντική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο επελαύνει στην περιοχή του Κουρσκ, εντός του ρωσικού εδάφους.

Οι άμαχοι στην πόλη Ποκρόφσκ, έναν σημαντικό κόμβο στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχουν παρά μόνο δύο εβδομάδες για να την εγκαταλείψουν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς αυτήν, ενώ εκείνοι του γειτονικού Μίρνοχραντ θα πρέπει να φύγουν μέσα σε λίγες ημέρες, ανέφεραν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Στο μέτωπο του Ποκρόφσκ σημειώνονται οι σφοδρότερες μάχες τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εντός του ρωσικού εδάφους, στην περιοχή του Κουρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται συνεχώς προς το Ποκρόφσκ εδώ και μήνες. Την περασμένη εβδομάδα απείχαν μόλις 10 χιλιόμετρα από τα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Σέρχιι Ντόμπριακ τόνισε και πάλι σήμερα ότι οι άμαχοι πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν. Έχουν περιθώριο «μία με δύο εβδομάδες, όχι περισσότερο», είπε ο Ντόμπριακ μιλώντας στην ουκρανική υπηρεσία του Radio Liberty, όταν ρωτήθηκε πόσος χρόνος απομένει για την εκκένωση, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των Ρώσων.

Οι αρχές έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν 1.000 ανθρώπους την ημέρα αλλά σήμερα φεύγουν μόνο 500-600 σε καθημερινή βάση, εξήγησε. Περίπου 53.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και σχεδόν 4.000 παιδιά, παραμένουν στο Ποκρόφσκ και τους γύρω οικισμούς, ανέφερε ο κυβερνήτης Βαντίμ Φιλάσκιν στο Telegram.

Το Μίρνοχραντ, που απέχει λιγότερα από 5 χλμ. βορειοανατολικά του Ποκρόφσκ, βομβαρδίζεται από το ρωσικό πυροβολικό εδώ και τρεις ημέρες, είπε ο Γιούρι Τρέτριακ, που ασκεί προσωρινά τη στρατιωτική διοίκηση. Μάχες διεξάγονται σε απόσταση μικρότερη των 6 χλμ. από την πόλη, είπε στο Radio Liberty. «Αν το Ποκρόφσκ έχει ακόμη δύο εβδομάδες, το Μίρνοχραντ έχει μόνο λίγες ημέρες», τόνισε.
Οι τοπικές διοικητικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις μετακινούνται ήδη, ενώ καταστήματα και φαρμακεία κλείνουν, πρόσθεσε ο Τρέτριακ.

Ο Φιλάσκιν είπε ότι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους οικισμούς κοντά στο Ποκρόφσκ, όπως στο Μίρνοχραντ, το Σελίντοβε και τη Νοβοχροντίφκα. «Η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ δύσκολη», τόνισε, λέγοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εξαναγκαστική μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά από την περιοχή του Ποκρόφσκ.

Νωρίτερα σήμερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας ανέφερε ότι σημειώθηκαν 145 μάχες το τελευταίο 24ωρο, οι 45 εκ των οποίων στην περιοχή του Ποκρόφσκ.

Πάνω από 121.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κουρσκ

Το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.
Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τις τοπικές αρχές η πόλη Προλετάρσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου χθες, Κυριακή (18.08.2024), είχε προκληθεί από επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμου και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 18 πυροσβέστες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version