Site icon NewsIT

Η Ρωσία έχει χάσει ήδη τον πόλεμο στην Ουκρανία: 2,5 χρόνια μετά και οι απώλειες είναι πάνω από 600.000

17.09.2024 | 16:28
Η Ρωσία έχει χάσει ήδη τον πόλεμο στην Ουκρανία: 2,5 χρόνια μετά και οι απώλειες είναι πάνω από 600.000

A view shows a site of a Russian missile strike, amid Russia's attack on Ukraine, in the town of Pavlohrad, Dnipropetrovsk region, Ukraine September 6, 2024. Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Dnipropetrovsk region/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. DO NOT OBSCURE LOGO.

Άλλο ένα χαστούκι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οι εκτιμήσεις των ξένων μυστικών υπηρεσιών για το πόσες απώλειες μετράει η Ρωσία στα 2,5 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία η εκτίμησή της για τις ρωσικές απώλειες στο πεδίο της μάχης από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είναι 610.000 νεκροί και οι τραυματίες.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, νωρίτερα σήμερα, σε άρθρο της (One Million Are Now Dead or Injured in the Russia-Ukraine War) ανέφερε επικαλούμενη «δυτικές μυστικές υπηρεσίες»: «ο αριθμός των Ουκρανών και των Ρώσων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο των 2,5 ετών έφτασε περίπου το ένα εκατομμύριο». Δίνει την δική της εκτίμηση για τις ρωσικές απώλειες, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα ανέρχονται σε 200.000 νεκρούς και 400.000 τραυματίες.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει, ότι οι απώλειες των Ουκρανών στρατιωτικών φθάνουν τις 80.000. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι απώλειες είναι οδυνηρές για τον ρωσικό στρατό, αλλά για την λιγότερο πυκνοκατοικημένη Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο οδυνηρές.

Οι απώλειες στα πεδία των μαχών όπως και οι αποχωρήσεις πληθυσμών, αναφέρει η εφημερίδα, προκαλούν τεράστια ζημιά στο μέλλον των δύο χωρών. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας από τα 48 εκατομμύρια που ήταν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 θα μπορούσε να έχει μειωθεί στα 25-27 εκατομμύρια χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, μετά την έναρξη του πολέμου, εγκατέλειψαν την Ρωσία περίπου 600.000 άνθρωποι κατά κύριο λόγο νέοι με επαγγελματική κατάρτιση.

Η βρετανική κατασκοπεία γράφει, ότι η ευρεία εφαρμογή της τακτικής των μαζικών επιθέσεων πεζικού καθιστά τον ρωσικό στρατό εξαρτώμενο από την συνεχή ροή νεοσυλλέκτων. Μεταξύ των άλλων, το 2024, οι ρυθμοί στράτευσης νεοσυλλέκτων μειώθηκαν πιθανώς. Πέρυσι, όπως γράφει η βρετανική κατασκοπεία στην ανάρτηση της, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν δημόσια ότι καθημερινά στρατολογούνται 1.600 άτομα , ενώ εφέτος 1.000. Μάλιστα οι ίδιοι αυτοί αριθμοί είναι πιθανότατα σε κάποιο βαθμό υπερβολικοί ( η λέξη «πιθανότατα» ορίζεται ως πιθανότητα με ποσοστό από 55% έως 75%).

Τον Αύγουστο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αύξησε τις εφάπαξ αμοιβές για όσους υπέγραφαν σύμβαση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (η πηγή των εκτιμήσεων δεν αναφέρεται), από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι αμοιβές των στρατιωτικών αποτελούσαν το 8% του συνόλου των δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού.

Η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας εκτιμά ότι η αύξηση των αμοιβών ( με βάση την προαναφερθείσα έννοια της ορολογίας) δίνει την δυνατότητα να διατηρηθεί η στρατολόγηση των συμβασιούχων έως το τέλος του έτους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν αποκαλύπτουν τις απώλειες στον πόλεμο. Ονομαστικούς καταλόγους με τους νεκρούς, δημιουργούν με βάση τις ανοιχτές πηγές μερικές ομάδες ερευνητών δημοσιογράφων σε συνεργασία με εθελοντές. Σ έναν από αυτούς τους καταλόγους, που καταρτίζουν οι δημοσιογράφοι της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Mediazona και εθελοντές, στον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί 69.000 Ρώσοι στρατιωτικοί. Τους Ουκρανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στον πόλεμο καταγράφει ο αγνώστου ταυτότητας ιστότοπος UAlosses, ο οποίος αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί 55.812 ουκρανοί στρατιωτικοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version