Η Ρωσία στρέφεται σε κατασκευαστές μικροτσίπ στην Κίνα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, λόγω των οποίων αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικές κάρτες συνδεδεμένες με το σύστημα πληρωμών Mir, όπως ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απέκοψαν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ πάγωσαν και σχεδόν τα μισά από τα 640 δισεκατομμύρια του αποθεματικού της σε χρυσό και συνάλλαγμα.
Ο Όλεγκ Τισάκοφ, μέλος του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών μέσω Καρτών (NSPK), είπε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε μικροτσίπ καθώς οι ασιατικές εταιρείες διέκοψαν την παραγωγή τους λόγω της πανδημίας της Covid-19 ενώ οι Ευρωπαίοι προμηθευτές σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα λόγω των κυρώσεων.
«Αναζητούμε νέους προμηθευτές μικροτσίπ και βρήκαμε δύο στην Κίνα. Η διαδικασία πιστοποίησης συνεχίζεται», είπε ο Τισάκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT ενώ και οι εταιρείες Visa και MasterCard σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα. Η σύνδεση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir με το Apple Pay διακόπηκε τον περασμένο μήνα.
Η NSPK εξέδωσε πάνω από 2 εκατομμύρια κάρτες Mir από τα τέλη του 2021 μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters. Συνολικά ο αριθμός των καρτών αυτών ξεπερνά τα 116 εκατομμύρια. Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες ανέφεραν ότι αυξήθηκε η ζήτηση για εγχώριες κάρτες. Ορισμένες τράπεζες εκδίδουν κάρτες συνδεδεμένες με το κινεζικό σύστημα UnionPay για αγορές από το εξωτερικό.
Οι κάρτες Mir γίνονταν επίσης δεκτές από ορισμένες τράπεζες στην Τουρκία, το Βιετνάμ, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές Νότια Οσετία και Αμπχαζία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ