Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Η Ρωσία στοχεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με deepfake βίντεο του Τομ Κρουζ

Η Ρωσία στοχεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με deepfake βίντεο του Τομ Κρουζ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ένα deepfake βίντεο με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ η Ρωσία στοχεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στο πλαίσιο μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης, σύμφωνα με έκθεση της Microsoft.

Ο Τομ Κρουζ εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να ασκεί σφοδρή κριτική στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που θα διεξαχθούν από 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.Το βίντεο έχει τίτλο «Olympics Has Fallen» και φυσικά είναι εντελώς ψεύτικο. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian, στην έκθεση της Microsoft αναφέρει ότι ένα δίκτυο ομάδων συνδεδεμένων με τη Ρωσία διεξάγει «εκστρατείες κακοήθους επιρροής» εναντίον της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των Αγώνων του Παρισιού, με την έναρξή τους να απέχει λιγότερο από 80 ημέρες.

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αν και ένας μικρός αριθμός Ρώσων αθλητών μπορεί να αγωνιστεί ως ουδέτερη συμμετοχή.

Το ψεύτικο βίντεο του Τομ Κρούζ που εμφανίστηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πέρυσι, ονομάζεται «Olympics Has Fallen» και χρησιμοποιεί ήχο από τη φωνή του αστέρα του κινηματογράφου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη για να παρουσιάζοντας ένα περιεχόμενο που απαξιώνει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ντοκιμαντέρ, του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στην ταινία δράσης «Olympus Has Fallen» με τον Τζέραρντ Μπάτλερ, ισχυρίζεται επίσης ψευδώς ότι αποτελεί παραγωγή του Netflix και προωθείται με ψεύτικες κριτικές πέντε αστέρων από τους New York Times και το BBC.

Storm-1679: Η ομάδα πίσω από το ψεύτικο βίντεο 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, το βίντεο φτιάχτηκε από μια ομάδα που συνδέεται με το Κρεμλίνο με την επωνυμία Storm-1679.

Η ομάδα στο παρελθόν έχει εξαπατήσει Αμερικανούς ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένου του Elijah Wood, να ηχογραφούν μηνύματα στο Cameo, έναν ιστότοπο όπου οι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν διασημότητες για εξατομικευμένα μηνύματα βίντεο τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αντι-ουκρανική προπαγάνδα.

Η καμπάνια της Storm-1679 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνει βίντεο που διαδίδουν φόβους για εκδήλωση περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η ομάδα δημοσίευσε παραποιημένα δελτία ειδήσεων, σύμφωνα με τα οποία Παριζιάνοι τρέχουν να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους εν αναμονή τρομοκρατικών επιθέσεων, και το ένα τέταρτο των εισιτηρίων έχει επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατία. Τα δύο παραποιημένα κλιπ ήταν έτσι φτιαγμένα ώστε να φαίνεται πως μεταδόθηκαν από γνωστούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το Euro News και το France24.

Λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το Storm-1679 δείχνουν εικόνες που ισχυρίζονται ότι αναπαριστούν γκράφιτι στο Παρίσι που απειλούν με βία τους Ισραηλινούς που παρευρίσκονται στους αγώνες.

Πολλές από τις εικόνες αναφέρονταν επίσης στις επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στις οποίες σκοτώθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας.

«Η Microsoft δεν παρατήρησε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι τα γκράφιτι υπάρχουν φυσικά, υποδηλώνοντας ότι οι εικόνες πιθανότατα δημιουργήθηκαν ψηφιακά», ανέφερε η έκθεση της εταιρείας.

Η Ρωσία έχει μακρά παράδοση να επιδιώκει να υπονομεύσει τους αγώνες, αναφέρει η Microsoft, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκόταζ της Σοβιετικής Ένωσης το 1984 στο Λος Άντζελες.

Η Microsoft είπε ακόμα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι αναμένει οι ρωσικές προσπάθειες να επεκταθούν και σε άλλες γλώσσες και ότι θα πλημμυρίσουν τα social media μέσω λογαριασμών bot, ενώ η χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί.

Πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις