Κόσμος

Η Ρωσία βλέπει ξανά «πράκτορες ξένης χώρας»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ρωσία, για πρώτη φορά συμπεριέλαβε στο μητρώο των «μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν ως πράκτορες ξένης χώρας» και πέντε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο γνωστός Ρώσος βετεράνος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ.

Η Ρωσία ψήφισε για πρώτη φορά έναν σχετικό νόμο το 2012, βάσει του οποίου μπορεί να χαρακτηρίζει μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θεωρούμενες ως εμπλεκόμενες σε πολιτικές δραστηριότητες, ως «πράκτορες ξένης χώρας», ένας όρος με αρνητικό περιεχόμενο που έχει καταβολές στην σοβιετική εποχή.

Ο εν λόγω νόμος αργότερα επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης χώρας», μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανεξάρτητους δημοσιογράφους και bloggers.

Σύμφωνα με τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2019, «πράκτορες ξένης χώρας» μπορούν να χαρακτηρισθούν και φυσικά πρόσωπα, τα οποία μεταδίδουν ειδήσεις μέσου ενημέρωσης ή νομικού προσώπου που έχει αναγνωρισθεί ως «πράκτορας ξένης χώρας».

Η Ρωσία και οι πράκτορες

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο νόμος επιτρέπει την κατάχρηση εξουσίας και έχει χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει τις διαφωνίες και να παρενοχλήσει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» τον ηλικίας 79 ετών ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επί χρόνια επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για λογαριασμό του Radio Free Europe/Radio Liberty.

Μέχρι τώρα στο μητρώο υπήρχαν οι ονομασίες των μέσων μαζική ενημέρωσης, περιλαμβανομένων και όλων των υπηρεσιών του Radio Free Europe/Radio Liberty όπως και του Voice of America και των μέσων ενημέρωσης της Τσεχίας

Ο Πανομαριόφ δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος για το πώς θα τον επηρέαζε ο ορισμός αυτός και ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι, ως μη δημοσιογράφος, «έχει χαρακτηρισθεί πράκτορας ξένης χώρας», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως «πράκτορες ξένης χώρας», μπορούν να υπόκεινται ανά πάσα στιγμή σε επιτόπιους οικονομικούς ελέγχους και άλλους γραφειοκρατικούς ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη, και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς
Οι ΗΠΑ ανακαλούν το διαβατήριο του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Όσκαρ Άριας
Ο ακριβής λόγος δεν έχει διευκρινιστεί, όμως ο 84χρονος Άριας έχει επικρίνει ανοικτά τις πολιτικές των απελάσεων μεταναστών και των δασμών που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας