Δευτέρα, 8 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία ήθελε να της κλέψει στρατηγικό βομβαρδιστικό

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία ήθελε να της κλέψει στρατηγικό βομβαρδιστικό
Φωτογραφεία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βομβαρδιστικό αεροπλάνο Tu-22M3 αποπειράθηκε να “κλέψει” από τη Ρωσία η Ουκρανία, πείθοντας τον πιλότο να αυτομολήσει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ρωσικές μυστικές υπήρεσίες. 

Η Ουκρανία επιχείρησε να στρατολογήσει και μάλιστα έναντι αμοιβής τον πιλότο του πυραυλοφόρου αεροσκάφους της Ρωσίας, ώστε εκείνος να “κλέψει” το αεροπλάνο για να το μεταφέρει σε ουκρανικό έδαφος. 

«Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν την πρόθεση να στρατολογήσουν ένα Ρώσο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι χρηματικής αμοιβής και της χορήγησης της ιταλικής υπηκοότητας για να τον πείσουν να οδηγήσει και να προσγειώσει ένα πυραυλοφόρο αεροπλάνο στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα (08.07.2024) η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ισχυρίζονται ότι εμπόδισαν την απόπειρα πειρατείας. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Ρωσία πήρε στα χέρια της πληροφορίες που βοήθησαν τον στρατό της να επιτεθεί στο αεροδρόμιο του Όζερνε στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της η FSB.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε έγινε η επιχείρηση ούτε τα πλήγματα στο αεροδρόμιο αν και στην περιφέρεια του Ζιτομίρ ήχησαν αεροπορικοί συναγερμοί το πρωί.

Η πλατφόρμα Telegram που χρησιμοποιείται από πολιτικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς και των δύο χωρών, και τα social media επιβεβαίωσαν πως σήμερα το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις στο Ζιτομίρ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από άλλες πηγές ούτε για την ρωσική επιχείρηση ούτε για τις εκρήξεις και η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις