Οι εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία τέθηκαν σε αχρηστία πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 1ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, αρμόδιος για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
“Η Συρία ολοκλήρωσε την καταστροφή όλου του εξοπλισμού για την παραγωγή και συναρμολόγηση χημικών όπλων”, κλείνοντας το πρώτο στάδιο του φιλόδοξου προγράμματος χημικού αφοπλισμού της, πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ανακοίνωσε πηγή του ΟΑΧΟ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ΟΑΧΟ τονίζει ότι η ομάδα του επιθεώρησε 21 από τις 23 εγκαταστάσεις χημικών όπλων σε όλη τη χώρα. Οι άλλες δύο ήταν πολύ επικίνδυνες για να ελεγχθούν, αλλά ο χημικός εξοπλισμός τους είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις, οι οποίες ελέγχθηκαν. “Ο ΟΑΧΟ εκφράζει ικανοποίηση, επαληθεύει και είδε κατεστραμμένο όλο τον κρίσιμο εξοπλισμό παραγωγής, μίξης και γόμωσης από όλες τις 23 εγκαταστάσεις”, τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Η Συρία συμμορφώθηκε με την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ, στον οποίο εντάχθηκε προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία αυτής της “λειτουργικής καταστροφής όσο το ταχύτερο δυνατόν και όχι πέραν της 1ης Νοεμβρίου”, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ.
Η χώρα υπέβαλε στις 24 Οκτωβρίου το γενικό της πρόγραμμα καταστροφής του χημικού οπλοστασίου, επιτρέποντας την κατάρτιση σχεδίων που έχουν στόχο “τη συστηματική, πλήρη και εξακριβωμένη καταστροφή” των χημικών όπλων.
Το δεύτερο σημαντικό στάδιο της διαδικασίας για τον συριακό χημικό αφοπλισμό προβλέπει το πρόγραμμα αυτό να εξεταστεί και να χρησιμοποιηθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΑΧΟ που θα συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου, ώστε να οριστούν έως τις 15 Νοεμβρίου διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες για την καταστροφή των αποθεμάτων των συριακών χημικών όπλων. Η Συρία έγινε επισήμως κράτος μέλος της Συνθήκης στις 14 Οκτωβρίου.
Επιθεωρητές του ΟΑΧΟ βρίσκονται στη Συρία από την 1η Οκτωβρίου για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων και να επιθεωρήσουν τη διαδικασία καταστροφής τους.
Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης στις αρχές Οκτωβρίου, κλήθηκε να επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, μετά την ιστορική απόφαση 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που διατάσσει την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων έως τα μέσα του 2014.
Η απόφαση του ΟΗΕ υιοθετήθηκε έπειτα από τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, η οποία απομάκρυνε την απειλή μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης μετά την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων θυμάτων και ήταν η αιματηρότερη από την αρχή της σύγκρουσης. Η επίθεση αυτή αποδόθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στο συριακό καθεστώς. Η Δαμασκός, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, αρνήθηκε ότι ευθύνεται γι αυτήν τονίζοντας ότι ήταν προβοκάτσια της αντιπολίτευσης.
Η κοινή αποστολή του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και επικίνδυνη: για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΑΧΟ, μια αποστολή εκτελείται σε μια χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτογραφίες που συγκλονίζουν – Τα παιδιά του πολέμου στη Συρία
Οβίδα από τη Συρία σκότωσε έναν άτυχο Τούρκο
Στη Δαμασκό για συνομιλίες ο Μπραχίμι