Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, θα μπορούσα να έχω πεθάνει

REUTERS/Sarah Meyssonnier
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης των μαζικών βιασμών της Ζιζέλ Πελικό, από τον άντρα της Ντομινίκ και δεκάδες αγνώστους για ένα διάστημα σχεδόν 10 ετών μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Μαζάν στη Γαλλία. Η απόφαση αναμένεται στις 20 Δεκεμβρίου.

Στην τελευταία της κατάθεση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, ώρα Γαλλίας, η Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα που με την ιστορία της συγκλόνισε τη Γαλλία και τον πλανήτη, ανέφερε ότι η κοινωνία πρέπει να εξετάσει σοβαρά τον τρόπο που ευτελίζει το έγκλημα του βιασμού.

Ξεκίνησε την κατάθεσή της λέγοντας: «Ήξερα σε τι υπέγραφα όταν παραιτήθηκα από το δικαίωμα σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών… Ομολογώ ότι σήμερα νιώθω την κούραση», εκφράζοντας την ψυχική της εξάντληση.

Η Ζιζέλ Πελικό χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή ως «δίκη δειλίας» και τόνισε πως δεν έχει να προσθέσει πολλά περισσότερα, παρά μόνο να επαναλάβει την ανάγκη για κοινωνική αναθεώρηση της αντιμετώπισης του βιασμού.

Η συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των 50 κατηγορουμένων, Nadia El Bouroumi, επισημαίνει στην Ζιζέλ Πελικό ότι χρησιμοποίησε «σκληρά λόγια» κατά των άλλων κατηγορουμένων, αλλά όχι κατά του συζύγου της, Ντομινίκ. Η Ζιζέλ, απαντώντας, αναφέρει ότι αισθάνεται «προδομένη» από τον σύζυγό της και προσθέτει πως ο Ντομινίκ «αναγνώρισε αυτό που έκανε και δεν το αρνήθηκε ποτέ».

Σε ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης, για τη συναισθηματική της αντίδραση στη δίκη, αναφέρει πως: «Κοιτάζοντάς σας  – και λυπάμαι που το λέω αυτό – αναρωτιόμουν αν θα σας βλέπαμε ποτέ να κλαίτε. Η μόνη φορά που κλάψατε ήταν όταν μιλούσαμε για το πόσο μίζερα ήταν τα παιδικά χρόνια του κ. Πελικό», λέει η συνήγορος.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

«Ξέρω τι έζησε… Ήμουν πολύ κοντά στην πεθερά μου και τα ξέρω όλα», απάντησε η Ζιζέλ.

Όταν η Πελικό ερωτάται από τους δικηγόρους της υπεράσπισης αν κοιτάζοντας πίσω μπορεί να «δει τα σημάδια» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, για παράδειγμα, πώς ένιωθε το πρωί μετά τη νάρκωση, η ίδια λέει πως όχι. «Ξυπνούσα με τις συνηθισμένες μου πιτζάμες, οπότε όχι. Παίρναμε πρωινό, πηγαίναμε βόλτες, είχα μια κανονική ζωή», περιγράφει.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε σχετικά με κάποιους κατηγορούμενους που λένε ότι χειραγωγήθηκαν για να πραγματοποιήσουν τους βιασμούς.

Η Πελικό επισημαίνει το γεγονός ότι στα βίντεο ακούγεται το ροχαλητό της: «Νομίζω ότι καταλαβαίνεις από νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά»!

«Έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου και δεν θα τα πάρω ποτέ πίσω» τονίζει στη νέα και τελευταία κατάθεσή της η Ζιζέλ Πελικό στο δικαστήριο της Αβινιόν στη Γαλλία.

«Είμαι 72 ετών τώρα και δεν ξέρω πόσος χρόνος μου απομένει», συνεχίζει.

Η Ζιζέλ λέει ότι τα χρόνια που νόμιζε ότι ήταν άρρωστη ήταν «σαν θανατική καταδίκη».

«Νόμιζα ότι είτε θα πεθάνω είτε θα καταλήξω σε ψυχιατρική κλινική» είπε.

«Θα μπορούσα να είχα πεθάνει»

Ένας δικηγόρος υπεράσπισης λέει στην Ζιζέλ: «Φαίνεται να δείχνετε περισσότερο θυμό προς τους κατηγορούμενους παρά προς τον κ. Πελικό….αλλά κατέληξαν στο κρεβάτι σας εξαιτίας του».

REUTERS/Sarah Meyssonnier REUTERS/Sarah Meyssonnier

Τη ρωτούν αν αισθάνεται ότι ο πρώην σύζυγός της είναι ειλικρινής με την ίδια να απαντά:

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτά που είπε εδώ, ναι, αισθάνομαι ότι ήταν ειλικρινής. Και αισθάνομαι οργή εναντίον των κατηγορουμένων γιατί ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν απευθύνθηκαν στην αστυνομία. Αν αυτό συνεχιζόταν, θα μπορούσα να είχα πεθάνει. Θα μπορούσαν να το έχουν αυτό στη συνείδησή τους… Θα μπορούσαν όλοι να το είχαν καταγγείλει. Κανείς δεν το έκανε».

«Όλοι ήρθαν να με βιάσουν και όλοι διέπραξαν ένα έγκλημα» απαντά στην ερώτηση αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που παραδέχτηκαν τον βιασμό και σε αυτούς που δεν τον παραδέχτηκαν. 

Ωστόσο, λέει ότι μπορεί να κοιτάξει αυτούς που το παραδέχτηκαν «στα μάτια». 

Η Ζιζέλ στη συνέχεια παραδέχεται ότι δεν θα νιώσει ποτέ γαλήνη μέχρι το τέλος της ζωής της.

«Θα μάθω να ζω με αυτό. Θα ξαναχτίσω τον εαυτό μου. Αλλά θα υπάρχουν για πάντα 51 άνθρωποι που με έχουν βιάσει. Και θα πρέπει να ζω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου», λέει η ίδια.

«Δεν συγχωρώ τον σύζυγό μου»

«Πιστεύετε ότι ο σύζυγός σας θα μπορούσε να είναι σεξουαλικό αρπακτικό;» ρωτήθηκε στη συνέχεια η Ζιζέλ Πελικό μετά από μία μικρή διακοπή στη δίκη. 

«Φυσικά, βεβαίως». 

«Αλλά με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι δεν τον συγχωρώ. Οι πράξεις του ήταν ασυγχώρητες. Με πρόδωσε και με κορόιδεψε».

Προσθέτει ότι «δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι ήταν ικανός για χημική υποταγή… οι φίλοι μου, η οικογένειά μου δεν είδαν τίποτα. Ζούσα με έναν καλό άνθρωπο».

Ο συνήγορος υπεράσπισης De Palma προκάλεσε αντιδράσεις νωρίτερα στη δίκη όταν είπε ότι «ο βιασμός δεν είναι πάντα βιασμός» και υποστήριξε ότι «χωρίς την πρόθεση διάπραξης βιασμού, δεν υπάρχει βιασμός».

Η Ζιζέλ ανακρίθηκε από πολλούς δικηγόρους σήμερα. Ο τελευταίος την ρώτησε για την απόφασή της να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Πελικό». 

Η γυναίκα που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας και της χημικής υποταγής εξηγεί ότι όταν ξεκίνησε η δίκη, τα παιδιά της «ντρέπονταν» για το επίθετο.

Προσθέτει: «Έχω εγγόνια που λέγονται έτσι. Σήμερα, θέλω να είναι περήφανα για τη γιαγιά τους. Το επίθετό μου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο τώρα. Δεν θα πρέπει να ντρέπονται που έχουν αυτό το επίθετο. Σήμερα θα θυμόμαστε τη Ζιζέλ Πελικό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις