Το νερό θα απολυμανθεί σε μεγάλο βαθμό πριν ριχτεί στη θάλασσα, υποσχέθηκε η TEPCo αλλά για να προχωρήσει περιμένει να το ΟΚ της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας.
Οι 3.000 τόνοι ελαφρώς ραδιενεργού νερού προέρχονται από την δεύτερη πυρηνική μονάδα της περιοχής, τη Φουκουσίμα Νταϊνί.
«Σκοπεύουμε να ρίξουμε 3.000 τόνους νερού από τη μονάδα Φουκουσίμα Νταϊνί (Αρ. 2) στον ωκεανό, αφού μειώσαμε το ποσοστό ραδιενέργειας σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που μπορεί να ανιχνευθεί από τις συσκευές μέτρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της TEPCO.
Η Υπηρεσία Αλιείας και ορισμένες τοπικές αρχές είναι πιθανό να αντιδράσουν όποια και αν είναι η περιεκτικότητα του νερού σε ραδιενεργές ουσίες, φοβούμενες ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν τώρα ακόμη περισσότερο τα θαλασσινά.
Για να αποφευχθεί μια νέα μόλυνση σε μεγάλη κλίμακα, η TEPCO συνεργάζεται με τον γαλλικό όμιλο πυρηνικής ενέργειας Areva για την κατασκευή ενός συστήματος επεξεργασίας ραδιενεργού ύδατος που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τα μέσα του μήνα.
Λουκέτο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες;
Μέχρι τον επόμενο Απρίλιο δεν αποκλείεται να έχει μπει λουκέτο σε 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Αν αυτό συμβεί, στα κρατικά ταμεία θα μπουν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο που θα εξοικονομηθούν από τις ενεργειακές δαπάνες της χώρας.
Οι κοινότητες όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αναμένεται να αντιταχθούν στα σχέδια συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων λόγω προβλημάτων ασφάλειας, το οποίο αναδείχθηκε στο μέγιστο βαθμό του μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Ήδη άλλωστε, η ανησυχία των τοπικών αρχών δεν έχει επιτρέψει στις μονάδες να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων αντιδραστήρων που αναμενόταν να συνδεθούν και πάλι με το δίκτυο μετά τις εργασίες συντήρησης και επιθεώρησης.
Πριν από το σεισμό και το τσουνάμι, που προκάλεσαν το κλείσιμο τριών άλλων πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκτός από την εκείνη της Φουκουσίμα, της Tokyo Electric Power Co, η πυρηνική ενέργεια παρείχε περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας.
Αν κανένας από τους αντιδραστήρες που έκλεισαν για την τακτική συντήρηση μετά την καταστροφή, δεν τεθεί και πάλι σε λειτουργία, αυτό θα στοιχίσει επιπλέον 2,4 τρισεκατομμύρια γιεν (30 δισ. δολάρια) για να καλυφθεί η χαμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτος έως τον προσεχή Μάρτιο, αναφέρεται σε εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου.
Αν όλοι οι αντιδραστήρες της Ιαπωνίας τεθούν εκτός του δικτύου, χωρίς να επαναλειτουργήσει κανένας, το επιπλέον κόστος θα κλιμακωθεί σε 3 τρισ. γιεν το χρόνο, αναγκάζοντας τη χώρα να αγοράζει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτών καυσίμων από το εξωτερικό καθώς η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει περιορισμένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήμασταν αναποτελεσματικοί και απροετοίμαστοι για τη Φουκουσίμα»
100.000 ραδιενεργού νερού παραμένουν στη Φουκουσίμα
18 φορές ψηλότερα το καίσιο σε έναν αντιδραστήρα της Φουκουσίμα
Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν έχει τέλος – Διώχνουν πάλι χιλιάδες κατοίκους από τη Φουκουσίμα