Site icon NewsIT

Η Τουρκία αποσύρθηκε από την άσκηση «Ramstein Flag 24» επειδή δεν δέχτηκε το FIR Αθηνών

03.10.2024 | 16:36
Η Τουρκία αποσύρθηκε από την άσκηση «Ramstein Flag 24» επειδή δεν δέχτηκε το FIR Αθηνών

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO επί ευρωπαϊκού εδάφους με την ονομασία «Ramstein Flag» έχει ξεκινήσει από την Τρίτη (01.10.2024) στην Ελλάδα, χωρίς όμως να συμμετέχει η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην πορεία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τελικά, η Άγκυρα αποκάλυψε την δική της εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο και είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει η Τουρκία από την άσκηση του NATO που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην ελληνική επικράτεια. 

Ειδικότερα, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης μετέδωσε σήμερα Πέμπτη (023.10.2024) ότι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας κατηγόρησαν την επιμονή της Ελλάδας με το FIR Αθηνών, γεγονός που τους οδήγησε να μην συμμετάσχουν στην άσκηση.

«Μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου 2024, η Άσκηση Ramstein Flag 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 13 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Αφού η Ελλάδα έδειξε τη γραμμή FIR (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) ως δική της περιοχή δικαιοδοσίας στο έγγραφο προγραμματισμού ασκήσεων που εκπόνησε και ζήτησε και σχέδιο πτήσης, τότε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Παρόλο που επιδείχθηκε θετική προσέγγιση από τις αρχές του ΝΑΤΟ, λόγω της επίμονης στάσης της Ελλάδας η χώρα μας δεν συμμετείχε στην άσκηση αυτή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τουρκικές πηγές.

 

Σημειώνεται ότι η απουσία των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων έχει περάσει απαρατήρητη από τους Συμμάχους, οι οποίοι μάλιστα έχουν παραπάνω από θετικές εντυπώσεις, για το επίπεδο οργάνωσης και συνεργασίας με τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εξάλλου, την θέση της Τουρκίας πήραν ήδη οι «Τίγρεις» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από την 335 Μοίρα, οι οποίοι άλλωστε έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές διαπιστευτήρια αεροπορικής ποιότητας σε μια σειρά από ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με νατοϊκές δυνάμεις. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version