Την ώρα που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας παραμένουν στο “κόκκινο” και συνεχίζεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” της ελληνικής κυβέρνησης για να μπει… φρένο στις τουρκικές προκλήσεις και να πέσουν οι τόνοι, ο Τούρκος ιστορικός, Samet Tinas, παρουσιάζει στο newsit.gr τη “ματιά” της γειτονικής χώρας για τους λόγους έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αλλαγή πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ρόλος της Αφρικής και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των ζητημάτων με την Ελλάδα τίθενται… επί τάπητος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ο Ερντογάν ανέκαθεν ήταν ανοικτός στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Ενήργησε σχεδόν σαν φιλελεύθερος – συντηρητικός. Η έλλειψη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από τις διαπραγματεύσεις και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν στην αλλαγή της τουρκικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα του PKK και του FETO (σ.σ. των Γκιουλενιστών) έφεραν τον Ερντογάν σε μία πιο συντηρητική – εθνικιστική γραμμή. Κατάλαβε τη σημασία της “δύναμης” σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό, ανέπτυξε την εθνική βιομηχανία και άρχισε να ασχολείται με διασυνοριακά ζητήματα”, αναφέρει αρχικά ο Samet Tinas στο newsit.gr.
Για τους λόγους έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξηγεί: “Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η Λιβύη και ολόκληρη η Αφρική εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση από τους Δυτικούς και ειδικά από τη Γαλλία. Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, παρέμεινε ιστορικά σε αυτήν την περιοχή για πολλά χρόνια και τώρα λέει ότι δεν θα το επιτρέψει. Αυτή η πολιτική είναι η πιο εμφανής αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί ότι είναι πολλά τα ζητήματα με τη Ελλάδα που θα πρέπει να επιλυθούν – εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μικρό, σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό.
“Και οι δύο χώρες διστάζουν να φέρουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο. Κι αυτό, διότι υπάρχουν πολλά θέματα και ζητήματα που είναι προβληματικά. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος ειδικεύεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι “το μοναδικό πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που μπορεί να οδηγηθεί στη Χάγη είναι η υφαλοκρηπίδα, καθορίζοντας έτσι τις περιοχές των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών”. Αντιθέτως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, “το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ”, αλλά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως η ασυμφωνία των 10 μιλίων της Ελλάδας, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων, η αβεβαιότητα του καθεστώτος και της ιδιοκτησίας των νησιών και των υφάλων και ο αφοπλισμός των ελληνικών νησιών σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, και ούτω καθεξής. Από την πλευρά της Τουρκίας όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να εξεταστούν συνολικά και να προετοιμαστούν ως πακέτο για να μεταφερθούν στη Χάγη. Πιστεύω ότι θα γίνει προσπάθεια το ζήτημα να επιλυθεί από μια πραγματική πολιτική σκοπιά. Τα κράτη ενεργούν πολύ ρεαλιστικά στις εξωτερικές πολιτικές τους. Κανένα κράτος δεν θα προσφύγει στη Χάγη όταν είναι γνωστό ότι η Χάγη θα αποφασίσει κατά του συμφέροντός του”.