Site icon NewsIT
10:20 | 09.07.24

Η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον πρώτο δορυφόρο «made in Turkey»

Η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον πρώτο δορυφόρο «made in Turkey»

A SpaceX Falcon Heavy rocket lifts off with the fourth and final satellite of the next-generation series of geostationary weather satellites for NASA and NOAA in Cape Canaveral, Florida, U.S. June 25, 2024. REUTERS/Joe Skipper

Newsit Newsroom

Ο πρώτος δορυφόρος made in Turkey είναι γεγονός και από το πρωί της Τρίτης (9.7.2024) βρίσκεται πλέον σε τροχιά και αναμένεται να διευρύνει τη δορυφορική κάλυψη της Τουρκίας και να καλύψεις ανάγκες τηλεοπτικών μεταδόσεων.

Ο δορυφόρος Turksat 6A βρίσκεται πλέον σε τροχιά αφού ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 τον μετέφερε στο διάστημα από το Συγκρότημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων 40 (SLC-40) στη Βάση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για λογαριασμό της Τουρκίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η εκτόξευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας φάσης» για την Τουρκία στην παραγωγή δορυφόρων.

«Ως Τουρκία, παράγουμε πάνω από το 81% των υποσυστημάτων, των επίγειων δορυφορικών σταθμών και των λογισμικών στο πρόγραμμα 6Α, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας στο διάστημα με εθνικούς πόρους», δήλωσε.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε πως το πρώτο σήμα από τον Turksat 6A ελήφθη 67 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, όπως είχε σχεδιαστεί, προσθέτοντας πως, χάρη στο δορυφόρο αυτό, η Τουρκία θα μπορεί να καλύπτει πλέον 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Ανεβάσαμε τις επικοινωνίες μας, τις τηλεοπτικές εκπομπές μας σε ένα ασφαλέστερο, καλύτερο επίπεδο», δήλωσε προσθέτοντας πως ο Tourksat 6A θα επιτρέψει τώρα στην Τουρκία να φθάνει και στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Η Τουρκία είχε θέσει και προηγουμένως δορυφόρους σε τροχιά χρησιμοποιώντας πυραύλους της SpaceX. Ο Ουράλογλου δήλωσε πως ο Turksat 6A είναι το αποτέλεσμα 10ετούς προσπάθειας για την εγχώρια παραγωγή ενός δορυφόρου, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι μία από τις 11 χώρες που έχουν κάνει κάτι τέτοιο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version