Πέμπτη, 17 Οκτ.
20oC Αθήνα

Η Τουρκία «τορπιλίζει» τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο με την άσκηση «Θαλασσόλυκος» πριν την 28η Οκτωβρίου

Η Τουρκία «τορπιλίζει» τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο με την άσκηση «Θαλασσόλυκος» πριν την 28η Οκτωβρίου
REUTERS/Murad Sezer

Σε μια απρόσμενη και προκλητική κίνηση προχωράει η Τουρκία, αφού το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα (17.10.2024) ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας θα πραγματοποιήσουν, για δεύτερη φορά φέτος, την μεγάλης κλίμακας άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Μάλιστα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η Τουρκία προγραμμάτισε την τεράστια αεροναυτική άσκηση για την περίοδο μεταξύ 21 και 25 Οκτωβρίου 2025, όχι μόνο πριν την εθνική μας εορτή, στις 28 Οκτωβρίου, αλλά και πριν την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις 9 Νοεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, στην σημερινή ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, ανακοίνωσε την διεξαγωγή της άσκησης «Θαλασσόλυκος» στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, που θα έχει ως στόχο την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και λειτουργίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

REUTERS/Feisal Omar

Στην προκλητική αυτή αεροναυτική άσκηση, που θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρομαχικά και με κατευθυνόμενους πυραύλους, θα συμμετέχουν:

  • 92 πολεμικά πλοία επιφανείας,
  • 7 υποβρύχια,
  • 15 αεροσκάφη,
  • 14 ελικόπτερα και
  • 22 μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Θα παραμείνουν «ήρεμα» τα νερά στο Αιγαίο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Θαλασσόλυκος», που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, δεν έγινε το 2023, λόγω της θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Άγκυρα να την πραγματοποιήσει φέτος, και μάλιστα σε δύο φάσεις, την πρώτη μεταξύ 7 έως 16 Ιανουαρίου και την δεύτερη μεταξύ 7 έως 18 Μαΐου, με την συμμετοχή τεράστιου αριθμού πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στρατιωτικού προσωπικού.

Σε μια χρονική συγκυρία όπου Ελλάδα και Τουρκία κρατούν «χαμηλούς τόνους» και επικρατούν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, η απόφαση της Άγκυρας να διεξάγει για δεύτερη φορά μέσα στο 2024, την προκλητική άσκηση «Θαλασσόλυκος» μπορεί να «τορπιλίσει» το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις