Το δημοσίευμα αναφέρεται στην άφιξη του γεωτρύπανου Γιαβούζ, που είναι έτοιμο να αρχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία και η δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο “έχει προκαλέσει μεγάλο πανικό στην Κύπρο”.
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι θέμα έχει πάρει διαστάσεις στα ελληνικά ΜΜΕ και αναφέρονται οι χαρακτηρισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπως “πολιορκία” και “τουρκικό τρίγωνο γύρω από το νησί (σ.σ. την Κύπρο)”.
“Οι εφημερίδες επεσήμαναν επίσης ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, συνεχίζει ακόμη το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της «Yeni Safak», στα drones από την Τουρκία που κάνουν περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο προστίθενται δύο φρεγάτες και τρεις τορπιλάκατοι που συνοδεύουν το «Φατίχ» στην Πάφο και μία τουρκική φρεγάτα με το «Γιαβούζ» στην Καρπασία.
Η άφιξη του «Γιαβούζ» στην Καρπασία προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία καταδίκασε επισήμως «τη νέα, επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας». Όπως προκύπτει, το «Γιαβούζ» σε αντίθεση με το «Φατίχ» επιχειρεί σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές, γεγονός που φέρνει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μιλά για «κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας σημειώνεται ακόμα ότι η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην περιοχή, καταστρατηγώντας το Διεθνές Δίκαιο και περιφρονώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω, η κυπριακή προεδρία επισημαίνει ότι η αδειοδότηση της Τουρκίας από την τ/κ «κυβέρνηση» είναι παράνομη, όπως παράνομη είναι η ίδια η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 του 1983 και 550 του 1984. Η ε/κ πλευρά καλεί την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για το Κυπριακό βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου 2019, «διά των οποίων η ΕΕ υπογράμμισε τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο που οι τουρκικές ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και στις οποίες η Ένωση θα απαντήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων».
Αντιδράσεις από την Ευρώπη για το “Γιαβούζ”
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι αντιδράσεις Ευρωπαϊκών χωρών για τις παράνομες δραστηριότητες του “Γιαβούζ”. Μετά το αυστηρό μήνυμα από το Παρίσι, και η Βρετανία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” της Κύπρου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις παραβιάσεις του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του με τα τουρκικά γεωτρητικά σχέδια στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και «αυτό περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου».
«Η προτεραιότητά μας είναι να δούμε να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και για την συνοχή του διεθνούς συστήματος, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, διενέξεις όπως αυτή να επιλύονται όχι μέσω της ισχύος, της στρατιωτικοποίησης ή του εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευρύτερη περιοχή προς τον σκοπό αυτό. «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ: Yeniakit