Κόσμος

Η Τουρκία υπογράφει ΑΟΖ με τη Συρία

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου

Θέμα ωρών πρέπει να θεωρείται η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Συρία, όπως μετέδωσε το TRT Haber, το πρωί της Τρίτης (24.12.24).

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το TRT Ηaber επικαλείται δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας για συμφωνία ΑΟΖ που επίκειται μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συμφωνίες που θα γίνουν με τη νέα κυβέρνησης της Συρίας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δηλώνοντας:

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια».

 

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε μεταβεί στη Δαμασκό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να συναντηθεί με τον ηγέτη των τζιχαντιστών στη Συρία, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Δαμασκό.

Τουρκική αντιπροσωπεία στη Συρία για τα ενεργειακά

Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία «σύντομα» προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα (23.12.2024), ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών σχέσεων.

«Αντιπροσωπεία από το υπουργείο Ενέργειας θα επισκεφθεί τη Συρία το ταχύτερο δυνατό και θα εξετάσει διεξοδικά τις ηλεκτρικές και ενεργειακές υποδομές της Συρίας», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση και μια πιθανή βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

«Το κύριο πρόβλημα στη Συρία στο πεδίο της ενέργειας είναι η ανεπάρκεια ηλεκτρισμού αυτή τη στιγμή. Μια φόρμουλα θα επιδιωχθεί (για την Τουρκία) προκειμένου να παράσχει ηλεκτρισμό στη Συρία», είπε ακόμη. Η Τουρκία παρέχει αυτή τη στιγμή ηλεκτρισμό σε ορισμένα τμήμα της βόρειας Συρίας, όπου ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει τέσσερις φορές από το 2016.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη, και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς
Οι ΗΠΑ ανακαλούν το διαβατήριο του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Όσκαρ Άριας
Ο ακριβής λόγος δεν έχει διευκρινιστεί, όμως ο 84χρονος Άριας έχει επικρίνει ανοικτά τις πολιτικές των απελάσεων μεταναστών και των δασμών που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας