«Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ αυτών των εμφανίσεων. Δεν τις θέλω. Μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ωστόσο, δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.
Διεμήνυσε όμως ότι «υπάρχουν όρια, πολύ καλά καθορισμένα όρια, στον ποινικό κώδικα, για παράδειγμα. Όποιος κακόπιστα καθυβρίζει και επιτίθεται στη Γερμανία ή τη συνταγματική της τάξη, παραβιάζει τον νόμο. Και αυτό είναι το όριο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τουρκική ηγεσία ποντάρει στις συγκεντρώσεις για να πείσει την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Η Γερμανία φιλοξενεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη τουρκική κοινότητα που αριθμεί 1,4 εκατομμύριο άτομα.
Το τελευταίο διάστημα πολλές γερμανικές πόλεις ματαίωσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αδιάκοπα τον όρο «ναζιστικές πρακτικές» για να χαρακτηρίσει την ματαίωση των εκδηλώσεων.
Η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε το Σαββατοκύριακο να επιτρέψει την είσοδο δύο Τούρκων υπουργών προκαλώντας σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα. Αλλά και η Ελβετία και η Αυστρία αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους τέτοιες εκδηλώσεις.
Ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Αναφερόμενος παράλληλα στην τύχη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ της Die Welt, που έχει φυλακισθεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Τουρκία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «τα μέλη της τουρκικής ηγεσίας διέλυσαν τα αναγκαία για κάθε πρόοδο στον τομέα της συνεργασίας θεμέλια».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ