Τουλάχιστον 239 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια που σημειώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Μια ομάδα προσφύγων, μεταξύ αυτών και περίπου 20 γυναίκες και έξι παιδιά, ξεκίνησαν με ένα πλοιάριο από τη Λιβύη χθες Τετάρτη τα ξημερώματα, όμως η βάρκα τους βούλιαξε έπειτα από μερικές ώρες, εξήγησε ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), επικαλούμενος τις μαρτυρίες επιζώντων.
Μέχρι να φτάσουν οι διασώστες οι περισσότεροι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί. Δώδεκα σοροί ανασύρθηκαν, ανάμεσά τους και τριών μωρών. Περίπου 27 επέζησαν.
Ακόμη δύο γυναίκες διεσώθησαν από ένα άλλο ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε περίπου την ίδια ώρα. Το πλοιάριό τους μετέφερε περίπου 130 πρόσφυγες.
Ο Λέοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, δήλωσε ότι 4.220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 3.777 στο σύνολο του 2015.
Τον Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις προσφύγων στην Ιταλία, με τον αριθμό τους να αγγίζει τους 27.388 ανθρώπους, δηλαδή περισσότεροι πρόσφυγες από όσους είχαν καταφέρει να φτάσουν στη χώρα τον Οκτώβριο του 2015 και του 2014 μαζί.
Συνολικά 158.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ιταλία φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ντι Τζιάκομο.
Οι διακινητές που κανονίζουν το επικίνδυνο ταξίδι λένε στους πρόσφυγες ότι το γεγονός ότι Ευρωπαίοι εκπαιδεύουν τη λιβυκή ακτοφυλακή σημαίνει ότι σύντομα τις διασώσεις θα αναλάβει η Λιβύη και πολλοί από τους πρόσφυγες που θα διασώζονται στη θάλασσα θα μεταφέρονται στη χώρα αυτή και όχι στην Ιταλία, εξήγησε ο ίδιος.
Αυτό το γεγονός φαίνεται ότι έχει προκαλέσει την αύξηση των αφίξεων την περίοδο αυτή, πρόσθεσε, αν και οι πληροφορίες αυτές, που προέρχονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ