Ο Σεπτέμβριος δείχνει τα δόντια του στην κεντρική Ευρώπη, με την Τσεχία να βρίσκεται ήδη στη δίνη της κακοκαιρίας καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ακραίες βροχοπτώσεις.
Οι αρχές στην Πράγα στην Τσεχία, στην κεντρική Ευρώπη, τοποθετούσαν σήμερα (13.09.2024) προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που υπέστη καταστροφικές πλημμύρες πριν από 20 και πλέον χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ισχυρές βροχές πλήττουν κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Τσεχίας από χθες, Πέμπτη, ενώ οι περισσότερο πληγείσες περιοχές μπορεί να δεχθούν πάνω από το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες έως την Κυριακή.
Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας τις επόμενες ημέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Πράγα θωρακίζεται
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ύστερα από συνεδρίαση επιτροπής κρίσεων, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα των υδάτων μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που καταγράφονται μία φορά σε 100 ή και περισσότερα χρόνια.
Πράγα
Πρόσθεσε ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν ζημιές σε περιουσίες και να προστατευτούν οι κάτοικοι.
Prague, Czech Republic is preparing for the big flood. Authorities have closed the floodgates in the Čertovka canal in the city center, and additional flood barriers are being set up across the capital.#Hochwasser #unwetter #weather #flood #Prague pic.twitter.com/1MiZL8h2Py
— beernews24 (@beernews24) September 13, 2024
Σήμερα, η προειδοποίηση αυξημένου κινδύνου επεκτάθηκε σε κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Πράγας, όπου οι πλημμύρες του 2002 ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και το δίκτυο του μετρό της πρωτεύουσας ήταν πλημμυρισμένο για μήνες.
Les pompiers en train de monter les barrières anti-inondation à #Prague, ici sur l’île de Kampa, dévastée en 2002. #Boris https://t.co/lzu5var7B3
— Radio Prague Int. (@RadioPragueFr) September 13, 2024
Η Πράγα, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, έχει έκτοτε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε προστατευτικά για πλημμύρες και άλλα μέτρα για να αποφευχθεί μια αντίστοιχη καταστροφή.
Vous pouvez suivre les pluies diluviennes sur l’Europe centrale sur cette carte radars disponible sur https://t.co/daODHavCwo
— Meteo60 (@meteo60) September 13, 2024
Dépression #Boris pic.twitter.com/I6wlM1u2JD
Ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση ότι τα ύδατα στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους αύριο βράδυ. «Λειτουργούμε προληπτικά και πιστεύουμε ότι με το ξεκινήσουμε τα αντιπλημμυρικά μέτρα τώρα δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση του 2002»,δήλωσε.
Europe : les pluies attendues ce WE risquent d’être plus importantes que celles qui avaient dévasté l’Europe centrale en 2013, pourtant considérées à l’époque comme inédites depuis un millénaire. (services météos slovaques) #Boris https://t.co/iZPLloH2Bz
— François Beaudonnet (@BeaudonnetTV) September 13, 2024
Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την υδροδότηση άρχισαν να αδειάζουν τους ταμιευτήρες σε φράγμα του Μολδάβα έξω από την Πράγα, καθώς και σε άλλους ποταμούς, για να δημιουργήσουν χώρο για τον όγκο των υδάτων που αναμένεται να συσσωρευτεί.
Η σφοδρότερη βροχόπτωση αναμένεται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Αυστρία
Παράλληλα ακυρώθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου του τσεχικού πρωταθλήματος σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες πόλεις ματαιώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μονάδες της πυροσβεστικής γέμισαν σάκους με άμμο και τοποθέτησαν προστατευτικά για πλημμύρες σε διάφορες πόλεις.
Στην πόλη Βρότσλαβ, στην νότια Πολωνία, ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο ποταμός Μοράβα, που σχηματίζει τα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας και Αυστρίας-Σλοβακίας πριν εκβάλλει στον Δούναβη, κινδυνεύει με υπερχείλιση και η σλοβακική κυβέρνηση αναζητά σημεία για να διοχετεύσει ύδατα σε μη κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Περιβάλλοντος Τομάς Τάραμπα.
Φωτογραφίες: Reuters