Σάββατο, 29 Ιουν.
31oC Αθήνα

Η Τζόρτζια Μελόνι κατά της συμφωνίας για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ

Η Τζόρτζια Μελόνι κατά της συμφωνίας για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ
Reuters

Η Τζόρτζια Μελόνι θύμωσε επειδή αποκλείσθηκε από την συζήτηση για την επιλογή των προσώπων στις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα μόλις 24ωρο μετά τη συμφωνία ηγετών για τις τρεις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, η Τζόρτζια Μελόνι καταφέρεται κατά της παρασκηνιακής συμφωνίας της ΕΕ για την επιλογή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με το Politico, η πρωθυπουργός της Ιταλίας κατήγγειλε τις συμφωνίες από την «πίσω πόρτα» για τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ και δήλωσε ότι είναι «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ», δήλωσε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης (26.06.2024).

«Δεν συμμερίζομαι τη μέθοδο της συνάθροισης κάποιων»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενημέρωσε σήμερα το κοινοβούλιο της Ρώμης σχετικά με την γραμμή της κυβέρνησής της ενόψει της αυριανής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Δεν συμμερίζομαι την μέθοδο της συνάθροισης κάποιων, με στόχο την απομόνωση των υπολοίπων. Εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την αντέκρουσα και δεν εννοώ να την συμμεριστώ», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, με αναφορά στην διαδικασία επιλογης προσώπων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να γίνει διάλογος με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Οι θεσμοί της ΕΕ σχεδιάστηκαν με μια λογική ουδετερότητας. Οι κορυφαίες θέσεις δόθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγαλύτερες ευρωομάδες, ανεξάρτητα από λογικές πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Τώρα αποφασίστηκε η έναρξη μιας νεας φάσης, η λογική της λαϊκής στήριξης υποσκελίζεται από εκείνη των κλειστών συναντήσεων, όπου ένα μέρος αποφασίζει για ολους», συμπλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Αυτά είπε η Μελόνι μία ημέρα αφότου έξι ηγέτες της ΕΕ από κεντρώα κόμματα ανακοίνωσαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα λάβουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την εξωτερική πολιτική, αντίστοιχα.

Τα ίδια ονόματα ακούστηκαν και πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε επίσης περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι να κερδίζει έδρες.

Η Μελόνι θέλει αυτή η μετατόπιση να αντικατοπτρίζεται στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη.

Σήμερα Τετάρτη (26.06.2024) , δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.

Αποκάλεσε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να αποκτήσει η Ιταλία ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια της Μελόνι έρχονται, μία ημέρα πριν τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους φιλελεύθερους.

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι έχει στο στόχαστρό της ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο ή έναν τίτλο αντιπροέδρου για το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

Τυπικά, η φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να επιλεγεί για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Μπορεί να περάσει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας τους και χωρίς την υποστήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς τη Μελόνι».

Η Μελόνι δεν είναι μόνο ο ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ, αλλά και ένας από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που βγήκαν ενισχυμένοι από τις ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και ελπίζουν να σφραγίσουν το πακέτο για την κορυφαία θέση, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει για μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στα μέσα Ιουλίου.

Σε μια έμμεση επίθεση κατά του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, η Μελόνι δήλωσε ότι θα «πολεμάει πάντα» εκείνους που προωθούν «ένα ολιγαρχικό και τεχνοκρατικό όραμα για την πολιτική και την κοινωνία», επειδή προσπαθούν να «διατηρήσουν σαφώς την εξουσία ακόμη και από θέσεις αδυναμίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις