Η βασίλισσα Ελισάβετ και η βασιλική οικογένεια είναι υποστηρικτές του κινήματος «Black Lives Matter», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της βασίλισσας.
Ο Σερ Κεν Ολίσα, είναι ο πρώτος μαύρος Λόρδος-Υπολοχαγός της Βασίλισσας του Λονδίνου ο οποίος αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο Channel 4 News της Αγγλίας, ότι «έχει συζητήσει ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ το θέμα του ρατσισμού με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Είναι ένα καυτό θέμα. Το ερώτημα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο για να δεσμεύσουμε την κοινωνία να άρει αυτά τα εμπόδια. [Η βασιλική οικογένεια] ενδιαφέρεται ένθερμα στην προσπάθεια να έχει το έθνος τις ίδιες αξίες»/
Όταν ρωτήθηκε αν το παλάτι υποστηρίζει το «Black Lives Matter», ο Σερ Κεν είπε χαρακτηριστικά: « Χωρίς αμφιβολία, η απάντηση είναι ναι».
Προβληματισμός για το αν έπρεπε να πάει στον Πύργο Γκρένφελ
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, «Black to Front», το οποίο αποτελείται από ομάδα έγχρωμων συντελεστών και παρουσιαστών, ο Σερ Κεν είπε επίσης ότι η βασίλισσα είχε ζητήσει τη συμβουλή του για το αν θα έπρεπε να επισκεφθεί τον Πύργο Γκρένφελ μετά την πυρκαγιά η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων. «Θυμάμαι ότι σκέφτηκα πως όλα μπορούν να συμβούν, ήταν αρκετά ανησυχητικό, δεν ξέραμε αν θα της φώναζαν ή θα της έριχναν πράγματα κ.λπ. Όταν βγήκε από το αυτοκίνητο η βασίλισσα, όλοι οι άνθρωποι την χειροκροτούσαν».
Η βασίλισσα Ελισάβετ συνάντησε και μίλησε με πολλούς από τους διασωθέντες από την μεγάλη φωτιά μαζί με τον εγγονό της, πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Οι δηλώσεις του Σερ Κεν έρχονται ως απάντηση στη συνέντευξή που έδωσαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ κατηγορώντας τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό. Η δούκισσα του Σάσσεξ, Μέγκαν, αποκάλυψε ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας, που δεν θέλησε να κατανομάσει, εξέφρασε στον σύζυγο της πρίγκιπα Χάρι, την ανησυχία του σχετικά με το πόσο «σκούρο θα ήταν το δέρμα του αγέννητου τότε παιδιού τους», αφήνοντας αιχμές για την καταγωγή της.
Σημειωτέον το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επίσης παραδεχτεί ότι «πρέπει να κάνει περισσότερα» και «δεν είναι εκεί που θα ήθελε να είναι» όσον αφορά τη πολυπολιτισμικότητα μετά τη δημοσίευση στοιχείων που αποκάλυψαν ότι το ποσοστό των μειονοτικών υπαλλήλων ανέρχεται στο 8,5%, με στόχο να είναι 10% για το 2022, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.