Όσο περνούν οι ώρες αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών που ζει η Βενετία. «Θύμα» των πλημμυρών έπεσε και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Αραμπατζή που μετέβη εκτάκτως στην Βενετία, «οι όποιες ζημιές εντοπίζονται στην Βιβλιοθήκη».
Τις προηγούμενες ημέρες οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου είχαν λάβει μέτρα μετακινώντας βιβλία από τα χαμηλότερα ράφια σε ψηλότερα σημεία καθώς η επίσημη πρόβλεψη που είχε δοθεί ήταν ότι η στάθμη των νερών θα αγγίξει το 1 μέτρο και 45 εκατοστά.
Ωστόσο η άνοδος ξεπέρασε κάθε εκτίμηση και η πόλη της Βενετίας επλήγη χθες το βράδυ από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί (187 εκατοστά και μόλις 7 εκατοστά χαμηλότερα από το 1966), βυθίζοντας στα νερά πλατείες και σοκάκια της και πλημμυρίζοντας σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου.
Το προσωπικό αντιλήφθηκε έγκαιρα την μεγάλη άνοδο των νερών και επενέβη μαζί με τους υποτρόφους του Ινστιτούτου για την εκ νέου μεταφορά των βιβλίων και του κινητού εξοπλισμού της σε ασφαλή σημεία.
“Η επέμβαση του προσωπικού και των υποτρόφων υπήρξε καθοριστική” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Αραμπατζής “καθώς διέσωσαν όλες τις εικόνες που φυλάσσονται στην αποθήκη και το ισόγειο του Ινστιτούτου”.
Πρώτο μέλημα των υπευθύνων του είναι να απομακρυνθούν τα νερά -κάτι που δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση- αφού όλη η Βενετία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν να ξεκινήσει η απολύμανση των χώρων.
Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Το οικονομικό κόστος από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Βενετία είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο, ενώ υψηλόβαθμος κληρικός δήλωσε πως η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες» ζημιές.
«Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας Φραντσέσκο Μοράλια.
Οι εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η πυροσβεστική είναι συγκλονιστικές. Δείχνουν τόσο από ψηλά όσο και στο έδαφος το μέγεθος της καταστροφής.
#Venezia #AcquaAlta 10:30, 130 i #vigilidelfuoco al lavoro da ieri sera per gli allagamenti e soccorsi alla popolazione causati dal #maltempo in tutta la provincia. Nel video la ricognizione aerea dell’elicottero Drago sull’isola di #Pellestrina pic.twitter.com/rUT6KNhwW2
— Vigili del Fuoco (@emergenzavvf) November 13, 2019