Η διπλωματία της Βόρειας Κορέας απέρριψε σήμερα (21.04.2023) την παρότρυνση της G7 να «απέχει» από κάθε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου, επαναβεβαιώνοντας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «οριστικό και αμετάκλητο».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσο Σον Χούι, κατήγγειλε την «ακραία επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της την τοποθέτηση της G7, κρίνοντας πως οι κυβερνήσεις της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου επιτίθενται με «μοχθηρό» τρόπο στην «νόμιμη άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» της χώρας της. «Η θέση» της Βόρειας Κορέας «ως πυρηνικής δύναμης παγκόσμιας κλάσης είναι οριστική και αμετάκλητη», επέμεινε η Τσο Σον Χούι σε δελτίο Τύπου που αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για την υπουργό, η G7, «κλειστό κλαμπ μιας φούχτας εγωιστικών χωρών, δεν αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα (κατά τρόπο) δίκαιο, είναι πολιτικό εργαλείο προορισμένο να εγγυάται την ηγεμονία των ΗΠΑ».
Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αξίωναν η Βόρεια Κορέα «να απέχει από κάθε νέα αποσταθεροποιητική ή προκλητική ενέργεια» και να προχωρήσει σε «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη εγκατάλειψη των πυρηνικών της όπλων».
Η πόρτα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ, a fortiori μετά την τοποθέτηση της κυρίας Τσο, μοιάζει να έχει κλείσει πλέον οριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Πιονγκγιάνγκ πολλαπλασίασε από πέρυσι τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και διατράνωσε πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «αμετάκλητο».
Η Τσο Σον Χούι στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «αναχρονιστική ιδέα το να νομίζετε πως μόνο η Ουάσιγκτον έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προχωρά σε πυρηνικά πλήγματα». Και πρόσθεσε: «όσο έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε στις πυρηνικές απειλές των ΗΠΑ, δεν θα ζητήσουμε ούτε την αναγνώριση ούτε την άδεια κανενός».
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ενίσχυσαν τη στρατιωτική συνεργασία τους και κλιμάκωσαν θεαματικά τα κοινά γυμνάσια των ενόπλων τους δυνάμεων, προκαλώντας οργή στη Βόρεια Κορέα, η οποία θεωρεί τις ασκήσεις του είδους πρόβες εισβολής στο έδαφός της.
Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ