Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα «εξάλειψε» τον κορονοϊό: Γιατρεύτηκαν όλοι οι ασθνείς

Η Βόρεια Κορέα «εξάλειψε» τον κορονοϊό: Γιατρεύτηκαν όλοι οι ασθνείς

Επιστροφή στα… μηδενικά περιστατικά «με πυρετό» για τη Βόρεια Κορέα, που ανακοίνωσε ότι όλοι οι πολίτες που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό έχουν πλέον ιαθεί!

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες πως έχει κρούσματα με κορονοϊό, αλλά ενώ όλη η υφήλιος παλεύει ακόμη, εκείνοι τον… νίκησαν και όσοι ασθένησαν, είναι καλά!

«Κανένα νέο κρούσμα με πυρετό δεν καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και όλοι όσοι είχαν λάβει θεραπεία ανάρρωσαν», ανέφερε σήμερα (05.08.2022) σε ανακοίνωση το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο όρος «ασθενείς με πυρετό» χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές της Βόρειας Κορέας για την περιγραφή προσώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό εξαιτίας, σύμφωνα με ορισμένους, της έλλειψης διαγνωστικών τεστ.

Η Βόρεια Κορέα, μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έκλεισε τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020 ύστερα από την εμφάνιση του ιού στη γειτονική Κίνα, για καιρό περηφανευόταν για την ικανότητά της να προστατευθεί απέναντι στον ιό.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στις 12 Μαΐου και ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της μάχης κατά της επιδημίας.

Σύμφωνα με το KCNA, η επιδημιολογική κατάσταση έχει πλέον «εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης».

Η Βόρεια Κορέα έχει καταγράψει σχεδόν 4,8 εκατ. μολύνσεις από τα τέλη Απριλίου, με μόνο 74 θανάτους, δηλαδή επίσημο ποσοστό θνητότητας 0,002%, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Τα νοσοκομεία της χώρας είναι ιδιαιτέρως υποστελεχωμένα, με λίγες μονάδες εντατικής θεραπείας και χωρίς καμία διαθέσιμη θεραπεία ή εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με ειδικούς. Για λόγους σύγκρισης, η γειτονική Νότια Κορέα, που έχει ένα αποτελεσματικό υγειονομικό σύστημα και υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των κατοίκων της, έχει ποσοστό θνητότητας 0,12%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς μια χώρα που δηλώνει ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός ασθενών ξαφνικά έφτασε στο μηδέν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αν Τσατ-ιλ, ειδικός βορειοκορεατικών σπουδών.

«Όπως ο στρατιωτικός της εξοπλισμός και τα πυρηνικά της προγράμματα, φαίνεται σωστό να πει κανείς ότι η Covid χρησιμοποιείται εξίσου για να δοθεί έμφαση στην ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν και να ενισχυθεί (το αίσθημα) πίστης (προς εκείνον, ανεξάρτητα από την αλήθεια)».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις