Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα στέλνει μπαλόνια με σκουπίδια και περιττώματα στη Νότια Κορέα – Ο ορισμός του βρώμικου πολέμου

Η Βόρεια Κορέα στέλνει μπαλόνια με σκουπίδια και περιττώματα στη Νότια Κορέα – Ο ορισμός του βρώμικου πολέμου
Φωτογραφία: Reuters

Η Βόρεια Κορέα έχει υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για να αντιμετωπίσει τον νότιο γείτονά της: στέλνει σκουπίδια και περιττώματα στη Νότια Κορέα, τα οποία τα μεταφέρει με τεράστια μπαλόνια.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας άρχισε να παρατηρεί «μεγάλο αριθμό  μπαλονιών» που έφταναν από τη Βόρεια Κορέα από το βράδυ της Τρίτης (28.05.2024), εντοπίζοντας περισσότερα από 150 μπαλόνια μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (JCS) της χώρας.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το JCS δείχνουν πλαστικές σακούλες που μεταφέρονται από δύο γιγαντιαία μπαλόνια και περιέχουν «βρώμικα απόβλητα και σκουπίδια».

Τα μπαλόνια αναλύονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, δήλωσε το JCS, προσθέτοντας ότι ο στρατός συνεργάζεται με τη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και απειλούν σοβαρά την ασφάλεια των πολιτών μας», αναφέρεται από το Επιτελείο. «Όλες οι ευθύνες που προκύπτουν από τα βορειοκορεατικά αερόστατα βαρύνουν αποκλειστικά τη Βόρεια Κορέα και προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως τις απάνθρωπες και χαμηλού επιπέδου ενέργειές της».

Οι τοπικές κυβερνήσεις έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους των βόρειων επαρχιών Γκιόνγκι και Γκανγκγουόν για τα «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα» και τους συμβούλευσαν να αποφύγουν κάθε υπαίθρια δραστηριότητα. Τα πακέτα θα προκαλέσουν ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους, ανέφερε το JCS.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας KCNA, έγινε για να εκδικηθεί τους Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές που συχνά στέλνουν υλικό στον Βορρά – συμπεριλαμβανομένων προπαγανδιστικών φυλλαδίων, τροφίμων, φαρμάκων, ραδιοφώνων και USB sticks με νοτιοκορεατικές ειδήσεις και τηλεοπτικά δράματα, τα οποία απαγορεύονται στην απομονωμένη ολοκληρωτική δικτατορία.

Αακτιβιστές, όπως είναι και αποστάτες από τη Βόρεια Κορέα, στέλνουν συχνά τέτοια υλικά μέσω μπαλονιών, μέσω drones και μπουκαλιών που επιπλέουν στο διασυνοριακό ποτάμι – ακόμη και όταν το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας απαγόρευσε τέτοιες ενέργειες το 2020.

«Η διασπορά φυλλαδίων με τη χρήση μπαλονιών είναι μια επικίνδυνη πρόκληση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο στρατιωτικό σκοπό», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ Ιλ, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσε το KCNA.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι χρησιμοποιεί «ψυχολογικό πόλεμο» σκορπίζοντας «διάφορα βρώμικα πράγματα» κοντά σε συνοριακές περιοχές, δηλώνοντας ότι ο Βορράς θα αναλάβει δράση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις