Site icon NewsIT

Η βραδιά που ο Μπάιντεν έχασε την υποστήριξη του Κλούνεϊ: Πόσο θα του κοστίσει που τον εγκαταλείπουν οι celebrities

16.07.2024 | 10:27
Η βραδιά που ο Μπάιντεν έχασε την υποστήριξη του Κλούνεϊ: Πόσο θα του κοστίσει που τον εγκαταλείπουν οι celebrities

Αίσθηση προκαλεί η αλλαγή στάσης του σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ – που είναι κι ένας από τους μεγάλους δωρητές των Δημοκρατικών και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αφού από βασικός υποστηρικτής του μετατράπηκε σε σκληρό επικριτή του.

Είναι δεν είναι τέσσερις εβδομάδες που ο Τζορτζ Κλούνεϊ στάθηκε σε μία σκηνή στο Λος Άντζελες και είπε στο κοινό ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ο πραγματικός σταρ.

Την Τετάρτη 11.07.2024 ο Κλούνεϊ ζήτησε να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την εκλογική κούρσα.

Σε ένα άρθρο – γνώμης που προκάλεσε μία κάποια αναστάτωση, ο Κλούνεϊ κάλεσε τον Μπάιντεν να παραιτηθεί από υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, σπάζοντας τη σιωπή των διάσημων υποστηρικτών ζητώντας μάλιστα από μέλη του Κογκρέσου και εξέχοντες χορηγούς να απαιτήσουν ο πρόεδρος να αποσυρθεί.

Ο δημοφιλής ηθοποιός επέλεξε να ενώσει τη φωνή του με στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και χορηγούς του κόμματος, που πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία, καθώς στερείται πλέον τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες για μία τόσο απαιτητική θέση.

«Τον αγαπώ… Αλλά με αυτόν με τον πρόεδρο δεν θα κερδίσουμε τον Νοέμβριο», υπογράμμισε, ζητώντας να οριστεί άλλος υποψήφιος απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αποκάλυψε δε πως αυτό που τον έκανε να συνειδητοποιήσει την ανάγκη για την αλλαγή αυτή, ήταν μία εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών για την εκστρατεία του Μπάιντεν.

Τι συνέβη λοιπόν εκείνη τη βραδιά που τα άλλαξε όλα;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οικοδεσπότες της λαμπερής εκδήλωσης ήταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς.

Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και ο Τζακ Μπλακ ήταν μεταξύ των ομιλητών, που εξαπέλυσαν… βέλη κατά του Τραμπ. Ο Τζίμι Κίμελ με το καυστικό του χιούμορ έδωσε έναν άλλο τόνο, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Τζο Μπάιντεν, απέσπασε ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Το κλίμα άλλαξε όταν ο Μπάιντεν άρχισε να δέχεται ερωτήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις φαινόταν ότι δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την απάντηση ή να διατηρήσει τον ρυθμό της κουβέντας, ενώ άλλες στιγμές φαινόταν να μπερδεύεται.

Με λίγα λόγια δεν απείχε πολύ η εμφάνισή του από αυτό που είδαν όλοι στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ, αν και τότε τα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση, έριξαν όλη την προσοχή τους σε όσα είπαν τα άλλα λαμπερά ονόματα που συμμετείχαν κι όχι στον «χαμένο» Μπάιντεν.

«Με πονάει που το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο ήμουν πριν από τρεις εβδομάδες σε εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων δεν ήταν ο Τζο “Big F….. Deal” Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο ντιμπέιτ», έγραψε ο Κλούνεϊ για εκείνη την βραδιά. «Η μία μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι η μάχη απέναντι στον χρόνο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. 

Εκείνη τη βραδιά, που φαίνεται πως τα άλλαξε όλα, οι αδυναμίες του Μπάιντεν δεν ήταν τόσο εξώφθαλμες στο κοινό όσο στο ντιμπέιτ, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευδε να μπει στην κουβέντα και να σώσει όσα σώζονταν, συμπληρώνοντας τα κενά σε απαντήσεις και προσφέροντας έξυπνες ατάκες σε αστεία σχόλια του Κίμελ.

Έκτοτε και άλλες προσωπικότητες του Χόλιγουντ, εκτός του Κλούνεϊ, έχουν ζητήσει την απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Άλλοι αποφεύγουν να πουν ευθέως ότι πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά εκφράζουν ανησυχίες για την ηλικία του.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μάικλ Ντάγκλας, που είπε ότι ο Κλούνεϊ είχε σημαντικά επιχειρήματα και πως ο Δημοκρατικοί έχουν έναν καλό «πάγκο» με νέα ταλέντα.

«Δεν ανησυχώ απαραίτητα για σήμερα ή αύριο. Αλλά για το τι θα γίνει σε έναν χρόνο, ανησυχώ», είπε ο Ντάγκλας.

Ο διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, με μήνυμα στο X ανέφερε:

«Υπήρξε ένας καλός πρόεδρος, αλλά ήρθε η ώρα να ανακοινώσει, προς το συμφέρον της Αμερικής που τόσο αγαπά, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή».

Δεν είναι ο μόνος. Ο παρουσιαστής του ταλκ σόου Στίβεν Κόλμπερτ, στην πρώτη του εκπομπή Late Night μετά το ντιμπέιτ, δήλωσε ότι βλέποντας την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν «έχασε έναν χρόνο από τη ζωή του».

«Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν είναι αρκετά καλός άνθρωπος. Είναι αρκετά καλός πρόεδρος ώστε να βάλει τις ανάγκες της χώρας πάνω από τις ανάγκες του εγωισμού του. Και όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό, είναι πιθανό ότι το να παραδώσει την ηγεσία σε μια νεότερη γενιά είναι το σωστό για το γενικότερο καλό», τόνισε ακόμη.

Ο σκηνοθέτης του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», Ρομπ Ράινερ ανέφερε: «Αν κερδίσει ο καταδικασμένος εγκληματίας, χάνουμε τη δημοκρατία μας. Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε αποτελεσματικά τις ΗΠΑ με τιμή, αξιοπρέπεια και αξιοπρέπεια. Ήρθε η ώρα ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι την έκκληση για μποϊκοτάζ των δωρεών προς το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλαβε η κληρονόμος της Disney, Abigail Disney και επί μακρόν δωρητής των Δημοκρατικών.

«Σκοπεύω να σταματήσω κάθε συνεισφορά στο κόμμα εκτός και αν αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου», είπε.

Ένας ακόμα από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, ο συνιδρυτής του Netflix Ριντ Χάστινγκς, δήλωσε στους New York Times:

«Ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη για να επιτρέψει σε έναν σθεναρό ηγέτη των Δημοκρατικών να νικήσει τον Τραμπ και να μας κρατήσει ασφαλείς και ευημερούντες».

Δύναμη των σταρ της κάλπης

Η πολιτική και η διασημότητα αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, ίσως σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Ενα παλιό αστείο λέει ότι όλες οι διασημότητες θέλουν να είναι πολιτικοί και όλοι οι πολιτικοί θέλουν να είναι διασημότητες.

Θα κάνει πραγματική διαφορά η απώλεια της υποστήριξης των διάσημων στον Μπάιντεν; Θα του κοστίσει; Και αν ναι, πόσο;

Μπορούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους που διχάζονται ανάμεσα στον Τραμπ και στον Μπάιντεν για το ποιος είναι ικανότερος για πρόεδρος των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με αναλυτές, η δύναμη των σταρ είναι μεγάλη αλλά όχι αποφασιστικός παράγοντας για έναν ψηφοφόρο που διχάζεται ανάμεσα στο να διαλέξει Μπάιντεν ή Τραμπ, Τραμπ ή Μπάιντεν.

Ναι, ένας χολιγουντιανός σταρ είναι πολύ πιο πιθανό να ενισχύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη. Ναι, έχει την αναγνωρισιμότητα, τη δημοφιλία και είναι χαρισματικός στην τηλεόραση. Μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση υποστηρικτών και χορηγών του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ. 

Ζούμε όμως και στην εποχή των social media, όπου ακόμη και η σιωπή έχει αρχίσει να μοιάζει με σιωπηρή δήλωση. 

Ο Μπάιντεν μπορεί να μην χρειάζεται διασημότητες για να κερδίσει ή για να αποδείξει την αξία του. Χρειάζεται όμως πραγματική υποστήριξη και άρθρα σαν αυτά του Κλούνεϊ σίγουρα δεν τον βοηθάνε.

Μήπως ο Κλούνεϊ προετοιμάζει το έδαφος για υποψηφιότητα; Κι αν ναι, ποιος τον υποστηρίζει; Μπορεί να σκεφτούν κάποιοι… κακοπροαίρετοι. 

Μένει να δούμε αν ο Μπάιντεν μπορεί να αντέξει την καταιγίδα και σε ποιο βαθμό οι διάσημοι υποστηρικτές του μπορούν να του κάνουν κακό ή και τίποτα…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version